Dramatično je u kampu za migrante Vučjak koji se nalazi tik uz hrvatsku granicu. Migranti bi trebali biti početkom tjedna prebačeni na novu lokaciju.

Galerija


Migranti su u kampu Vučjak prepušteni sami sebi. Tek rijetke humanitarne organizacije zalaze u ovaj kamp. Policija unsko-sanskog kantona danas cijeli dan obavlja racije po Bihaću i dovodi migrante u kamp.

Vezani članci Migranti u kampu Vučjak (Foto: Robert Anic/PIXSELL) - 2 Kamp Vučjak će srušiti i zapaliti: Hoće li migranti večeras pokušati masovan prelazak hrvatske granice? Migranti u kampu Vučjak (Foto: Robert Anic/PIXSELL) - 2 Premještanje migranata iz Vučjaka počinje u utorak, kamp će se nakon toga potpuno sanirati

Migranti u Vučjaku griju se na otvorenom plamenu u improviziranim šatorima, na drva koje im je dostavljao Crveni križ. Zamjenik predsjednika skupštine Unsko-sanskog kantona Razim Halkić kaže da migranti iz kampa Vučjak znaju kamo idu početkom idućeg tjedna.

"Oni će biti prebačeni u bivšu vojarnu Blažoj. Od ponedjeljka već kreće njihovo dislociranje na postojeće migrantske centre u Sarajevu do potpunog opremljenja vojarne u Blažoju", kaže Helkić i ističe kako migranti kažu da ne žele otići iz Vučjaka.

"Razlog je vjerojatno blizina granice. Nažalost, njih se ne pita, kao što im ni mi ne možemo otvoriti granice i puštati ih. Oni se moraju prikloniti našim zakonima. Kamp Vučjak bio je privremeno rješenje, a nažalost to je sad jedna velika sramota BiH", kaže Helkić i ističe da se dvije i pol godine s ovim problemom bavio samo unsko-sanski kanton koji nije nadležan za to.

"Nadležna je država i državne institucije, a mi smo bili prisiljeni baviti se time i uspjeli smo organizirati četiri kampa, jedan u Kladuši, Miralu i Bihaću te Cazinu za obitelji s djecom koja čak idu u školu i dobro su asimilirana", kaže Helkić koji vjeruje da specijalna policija može riješiti situaciju ako dođe do incidenta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr