Obavijesti Video Pretražite Navigacija
List Messaggero izračunao

'Kapetan kukavica' bi u zatvoru trebao provesti 2.697 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo u Grossetu još nije podignulo nikakvu optužnicu protiv Francesca Schettina, zapovjednika broda Concordije koji je 13. siječnja udario u hrid pokraj otoka Giglija u Tirenskom moru i izazvao smrt 34 osobe.

Zamjenik javnog tužitelja Grosseta Stefano Pizza zatražio je od okružnog suda u Firenci da poništi odluku sutkinje za preliminarnu istragu Valerije Montesarchio koja je odobrila Schettinu da početak procesa čeka u kućnom pritvoru a ne u zatvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočio član posade Obrana Kapetana Kukavice: 'Skliznuo je s mosta kruzera u čamac za spašavanje' Slika nije dostupna Plesačica iz Moldavije Zanosna plavuša priznala: Bila sam ljubavnica kapetana Kukavice!

Tužiteljstvo u Grossetu drži kako bi Schettino, pošto je pobjegao s broda koji je tonuo, mogao pobjeći i pred sudskim procesom pa traži njegovo prebacivanje u zatvor. Taj zahtjev da se Schettina vrati u zatvor tužitelj Stefano Pizza je tijekom trosatnog ročišta u Firenci objasnio za što bi zapovjednik Concordije mogao odgovarati, odnosno biti optužen nakon što bude zaključena istraga koja još traje. O sadržaju crne kutije s Coste Concordije će se znati tek 6. ožujka.

>> Šestero putnika Coste Concordije traži 460 milijuna dolara

>> Vapaj supruge kapetana: 'Otvoren je lov na čovjeka!'

Schettino bi mogao biti optužen za masovno ubojstvo ih nehaja, brodolom i napuštanje broda. Predviđena najviša kazna za masovno ubojstvo iz nehaja je 15 godina zatvora. Najviša kazna za izazivanja brodoloma je 10 godina zatvora. Kazna za napuštanje broda na kojem su još bili putnici je osam godina po putniku 'zaboravljenom' na brodu. Tužiteljstvo u Grossetu drži kako je Schettino napustio brod dok je na njemu bilo još oko 300 putnika i članova posade, od ukupno 4.234 osoba na Concordiji. Kada bi se, a što nije predviđeno u talijanskom sudstvu, zbrojile sve godine zatvora za eventualne optužbe, onda bi Schettino trebao odležati 2.697 godina u zatvoru, kako je to izračunao list Messaggero.

Njegov odvjetnik Bruno Leporatti drži kako bi Schettino trebao proces čekati na slobodi. Sud u Firenci će se glede žalbe tužiteljstva u Grossetu na odluku sutkinje za preliminarnu istragu koja je odobrila Schettinu izlazak iz pritvora, će se vjerojatno izjasniti 9. veljače. (Agencija VLM)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene