Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez konkretnih odgovora

Merkel: Ako bude potrebno i dalje ćemo vršiti pritisak na SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je tradicionalnu konferenciju za novinare prije godišnjeg odmora.

Merkel je poručila kako kriza u Europi nije gotova, ali da se pomaci vide u smanjivanju javnih dugova zemalja članica, rastu konkurentnosti i padu cijene rada.

Pročitajte i ovo Garaža - 3 Što se događa Gradske vlasti otpisuju dug od 750 tisuća eura, oporba negoduje: "Najveća pljačka u povijesti Dubrovnika!" Slika nije dostupna 'Europa se mora pribrati' G20 pritišće EU: Grčkoj će biti smanjen dug

Naglasila je da se Grčkoj neće otpisivati dugovi. I dok je ona govorila isključivo o gospodarstvu, kada su krenula novinarska pitanja, sva su se odnosila na prisluškivanja američkih obavještajaca.

>> Merkel: Njemačka će tražiti od internetskih tvrtki da kažu kome daju podatke

Pod pritiskom nakon otkrića američke špijunaže u Europi, njemačka kancelarka Angela Merkel nepokolebljivo nastavlja kampanju za parlamentarne izbore 22. rujna.

Na posljednjoj konferenciji za novinare u petak u Berlinu prije ljetne stanke, poduzela je sve kako bi smirila polemiku koju su u Njemačkoj potaknula otkrića bivšeg savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena. "Njemačka nije zemlja koja špijunira svoje građane", istaknula je. Oporba i dio tiska su je ovog tjedna optužili da je znala za programe američkog nadzora Prism, da nije zaštitila svoje sugrađane i da je lagala da je doznala za tu aferu iz medija.

Pritisak na SAD

U petak je odbila dati konkretne odgovore na pitanja novinara, i rekla da treba pričekati da istrage završe. "Mogu vam reći da su oni koji su danas došli ovamo čuti rezultate istraga došli s lošim namjerama", rekla je kancelarka i obećala da će Berlin i dalje vršiti pritisak, ako bude potrebno, na Sjedinjene Države kako bi se razjasnilo njihovo špijuniranjo u Europi. Prema ispitivanju Deutschalndtrenda objavljenog u petak, više od dvije trećine Nijemaca (69 posto) je nezadovoljno reakcijom njihove vlade na aferu Prism. Ali to nije promijenilo njihove namjere za koga će se izjasniti unatoč osjetljivosti Nijemaca na to pitanje.

Prema istom ispitivanju konzervativci Angele Merkel CDU/CSU će dobiti glasove 41 posto glasača i glavna oporbena stranka socijaldemokrati SPD 26 posto glasova, baš kao i prema rezultatima ispitivanja tjedan dana ranije.

Na konferenciji za novinare u petak je Merkel, koja sljedećeg tjedna odlazi na ljetovanje u Južni Tirol, izrazila zadovoljstvo svojim radom na čelu prvog europskog gospodarstva i naglasila da je njezina vlada zabilježila najveći uspjeh nakon njemačkog ujedinjenja.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene