Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Egiptu i zaštiti podataka

Merkel: Njemačka će tražiti od internetskih tvrtki da kažu kome daju podatke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je u intervjuu televiziji ARD zatražila oslobađanje bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, uhićenog 3. srpnja nakon što ga je svrgnula vojska. Govorila je i o zaštiti podataka u svjetlu posljednjeg skandala.

"Dijelim mišljenje (njemačkog) ministra vanjskih poslova (Guida Westerwellea) po kojem bi Mursi trebao biti oslobođen", rekla je kancelarka u razgovoru za ARD. Westerwelle je u petak zatražio da Mursi bude oslobođen te da "neka neutralna institucija neosporne vjerodostojnosti" odmah dobije pristup do bivšeg egipatskog čelnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog poticanja na nasilje i kaos Egipat na smrt osudio glavnog vođu Muslimanskog bratstva Slika nije dostupna Kraj za Muslimansko bratstvo Masovna smrtna presuda: Egipat osudio 683 Mursijeve pristaše na smrt!

>> 'Snowden bi u minuti SAD-u mogao načiniti više štete nego ijedna osoba u povijesti'

Sjedinjene Države su također u petak tražile od egipatske vojske i privremenih čelnika da oslobode Mursija. Merkel je stanje u Egiptu nazvala "teškim" i ocijenila da treba poduzeti sve da razne skupine pronađu zajednički put u političkom procesu.

Ona je također u intervjuu govorila o zaštiti podataka, u svjetlu krize odnosa između EU-a i SAD-a nakon što se otkrilo da su američke obavještajne službe špijunirale neke od visokih europskih dužnosnika.

Merkel je kazala da se zalaže za strožu kontrolu zaštite podataka te za snažnija europska pravila. "Njemačka će jasno tražiti od internetskih tvrtki u Europi da nam kažu kome daju podatke", rekla je. "Imamo sjajan zakon o zaštiti podataka. Ali ako je Facebook registriran u Irskoj, tada je na snazi irski zakon.. želimo jedinstvena europska pravila", naglasila je.

Merkel je također kazala kako od SAD-a ubuduće očekuje da se drži njemačkih zakona. Kako ocjenjuje agencija Reuters, tim je riječima došla najbliže priznanju da su Amerikanci svojim špijunskim tehnikama prekršili njemačke zakone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene