Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u subotu u Moskvu na razgovore s novoizabranim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, tijekom kojih će, kako se očekuje, izraziti zabrinutost glede pravednosti održanih predsjedničkih izbora.


Merkel, prva strana čelnica u posjetu Rusiji otkad je Medvedev pobijedio na izborima, također će procijeniti izglede za bilo kakav zaokret politike kada novi predsjednik, nasljednik Vladimira Putina, preuzme dužnost u svibnju.

Vezani članci Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih AFP Merkel i Putin razgovaraju o teškim temama: "Moramo priznati kako nemamo trajni prekid vatre"

Putin i Medvedev odvojeno će se sastati s Merkel i razgovarat će o temama kao što su Iran, Kosovo, opskrba Europe plinom i jačanje bilateralne trgovine.

"Čelnici će razmotriti rusko-njemačke odnose s naglaskom na osiguravanje kontinuiteta i budućeg razvoja veza", rekao je je dužnosnik Kremlja, a prenijela je agencija Itar-Tass.

Očekuje se da će njemačka kancelarka otvoreno govoriti o izborima za koje su promatrači i oporbene skupine ustvrdili da nisu bili pošteni. Međutim, Putin je izjavio da su izbori bili u potpunosti u skladu s ruskim Ustavom.

"Kancelarka će sigurno postaviti pitanje... provođenja izbora, na koje gledamo kritički", rekao je glasnogovornik Ulrich Wilhelm.