Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogoršanje štete

Meksički zaljev: Tropska oluja prijeti čišćenju nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici priobalja Meksičkog zaljeva, u kojem već devet tjedana traje borba s najvećom naftnom mrljom u američkoj povijesti, sa zabrinutošću prate meteorološka izvješća koja najavljuju formiranje tropske oluje nad Karibima, koja bi idućeg tjedna mogla ući u zaljev i pogoršati štete od naftnog zagađenja.

Sustav niskog atmosferskog tlaka između obale Hondurasa i otoka Grand Cayman ima 80 posto izgleda da postane Alex, prva tropska oluja u sezoni atlantskih uragana 2010. Sustav se kreće prema meksičkom poluotoku Yucatan, izvijestio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju, na Floridi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksplozija na naftnoj platformi Stanovnici Meksičkog zaljeva još uvijek osjećaju posljedice Slika nije dostupna Naknada štete SAD tuže britansku tvrtku zbog naftne mrlje

‘Visinski vjetrovi postaju povoljniji za razvoj tropske depresije, koja će se vjerojatno formirati danas ili u subotu’, navodi se u priopćenju centra. Oluja u Meksičkom zaljevu može postati prijetnja za napore na čišćenju naftne mrlje, u kojima sudjeluje više od 6.000 brodova i 37.000 ljudi, kao i za naftne platforme koje proizvode 30 posto nafte i 10 posto prirodnog plina u SAD-u.

>> BP: Kupola ponovno skuplja naftu

U priobalju Meksičkog zaljeva nalazi se i sedam od 10 najprometnijih luka u SAD-u, kojima oluja može nanijeti štete. Jim Rouiller, energetski meteorolog tvrtke Planalytics, izjavio je da bi tropska oluja ili uragan u području naftne mrlje prisilili na povlačenje sve brodove koji sudjeluju u čišćenju nafte s površine, kao i posebna plovila BP-a koja dnevno prikupljaju oko 27.000 barela nafte (4.293 tona) iz oštećene bušotine na dubini od 1.500 metara.

U tom bi slučaju nafta ponovo neometano istjecala iz bušotine, tempom od 60.000 barela dnevno (9.540 tona). Rouiller je predvidio da oluja može pogoditi obalu na području od Brownsvillea u Teksasu do ušća rijeke Mississippi. Posade naftnih platformi u zaljevu trebale bi početi pripreme za evakuaciju tri do sedam dana prije oluje, rekao je admiral Obalne straže Thad Allen, nacionalni kordinator napora na sanaciji naftne mrlje.

Nafta u Meksičkom zaljevu istječe iz oštećene bušotine korporacije BP-a od 20. travnja, kada je eksplodirala i potonula platforma Deepwater Horizon, uz 11 ljudskih žrtava. BP je od tada izgubio više od polovice svoje tržišne vrijednosti, odnosno oko 100 milijardi dolara.

U napore na čišćenju naftne mrlje ta najveća britanska kompanija utrošila je više od dvije milijarde dolara, a pristala je i na zahtjev Obamine administracije da ustanovi poseban fond za isplatu naknada oštećenima od 20 milijardi dolara. Zatvaranje bušotine bit će moguće tek nakon dovršetka dviju usporednih bušotina na istom ležištu nafte, sredinom kolovoza, najavio je BP. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene