Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija očekuje poboljšanje odnosa s Ukrajinom otkako je za predsjednika izabran Viktor Janukovič, rekla je u četvrtak u sibirskome gradu Tomsku glasnogovornica ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.


'Predsjednik je čestitao Janukoviču na uspjehu, a naše je stajalište dobro poznato: on (Medvedev) nije bio spreman raditi sa sadašnjim predsjednikom Viktorom Juščenkom', rekla je glasnogovornica Natalija Timakova. Predsjednik Juščenko, kojemu istječe mandat, i premijerka Julija Timošenko od 2004. su Ukrajinu udaljavali od utjecaja Rusije i približavali Europskoj uniji. 'Bilo kojeg drugog demokratski izabranog predsjednika smatramo partnerom (...) nadamo se da će se naši odnosi poboljšati nego u vrijeme Juščenka', rekla je Timakova. Na predsjedničkim izborima u nedjelju proruski orijentiran Janukovič tijesno je pobijedio protukandidatkinju Timošenko, koja od tada nije priznala poraz i to definitivno odbija učiniti, prenosi Rueters.

>> Timošenko nazvala Janukovičeva obećanja lažnima

Vezani članci Ukrajinska vojska G7 osuđuje gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom: Zaustavite provokacije i smirite napetosti Slika nije dostupna Putin pozdravio izbor novog šefa NATO-a: 'Imamo dobre odnose'

Timošenko se od nedjelje nije pojavljivala u javnosti, a u četvrtak je na sastanku vlade kritizirala Janukoviča. Njezin bliski suradnik Oleksander Turčinov rekao je novinarima da ona neće odstupiti. 'Vlada ne planira dragovoljno odstupiti. Ne vidim osnove za ostavku', rekao je Turčinov. Janukovič i njegovi pristaše mogu sada pokušati primorati Timošenko na ostavku tako što će parlamentu podnijeti zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja njezinoj vladi. (Hina)