Obavijesti Video Pretražite Navigacija

McCain pozvao senatora Stevensa da podnese ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski kandidat za američkog predsjednika John McCain pozvao je senatora Teda Stevensa da podnese ostavku nakon što je proglašen krivim po sedam točaka optužnice za korupciju, vezano uz poklonjene radove na rekonstrukciji senatorove kuće na Aljasci, koje je osigurala jedna tamošnja naftna kompanija.

'Jasno je da je senator Stevens iznevjerio povjerenje građana i da sada treba dati ostavku. Nadam se da će moje kolege u Senatu biti potaknute ovim događajima i udvostručiti napore da jednom za uvijek okončaju taj tip korupcije', rekao je McCain u priopćenju.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Presuda Stevensu, po njegovim je riječima znak zdravlja američke demokracije, jer pokazuje da građani nastavljaju pozivati na odgovornost svoje predstavnike zbog neprikladnog ili nezakonitog ponašanja. No, ta je presuda također 'znak korupcije i tajnih poslova koji su postali tako rašireni u Washingtonu', istaknuo je. 

>> Republikanski senator proglašen krivim za korupciju

McCainaova potpredsjednička partnerica, guvernerka Aljaske Sarah Palin, presudu nazvala 'tužnim danom za Aljasku' i obećala nastavak borbe protiv 'kulture korupcije' koja prožima tu američki saveznu državu.

Ona je pozvala građana Aljaske da poštuju sudsku odluku, te izrazila očekivanje da će senator Stevens 'sada učiniti pravu stvar za građana Aljaske', što je u medijima protumačeno pozivom da podnese ostavku.

Stevens, 84-godišnji republikanac s rekordnim 40-godišnjim stažom u Senatu SAD, koji ustrajava na svojoj nevinosti, najavio je da neće povući kandidaturu za još jedan mandat u Senatu, o čemu će građani Aljaske glasovati 4. studenoga.

Njegov protukandidat na izborima je demokrat hrvatskog podrijetla Mark Begich, popularni gradonačelnik Anchoragea. Dosadašnja ispitivanja javnog mnijenja pokazivala su da vode mrtvu trku, no nakon što je Stevens postao osuđeni počinitelj kaznenog djela, većina političkih analitičara daje velike izglede za pobjedu Begichu, neki čak do 80 posto.

Stevens, može biti osuđen do 35 godina zatvora, no ne očekuje se da će dobiti tešku kaznu, već vjerojatno uvjetnu. Međutim, Senat mu može oduzeti mandat čak i ako bude ponovo izabran. Stevens je peti američki senator u povijesti, osuđen za kazneno djelo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene