Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Republikanski senator proglašen krivim za korupciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski senator iz Aljaske Ted Stevens u u ponedjeljak je pred saveznim sudom u Washingtonu proglašen krivim po sedam točaka optužbe za korupciju, zbog ne prijavljivanja Senatu stotina tisuća dolara darova i poklonjenih radova na rekonstrukciji njegove kuće.

Optužbe protiv Stevensa, zastupnika s 40-godišnjim stažom u Senatu SAD, povezane su s radovima na njegovoj obiteljskoj kući u Girdwoodu, Aljaska, koje je izvodio njegov dugogodišnji prijatelj Bill Allen, i Allenova naftaška tvrtka VECO Corp.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

Allen je bio krunski svjedok optužbe na suđenju, navodeći kako nije ispostavljao račune za radove i da je Steven znao da ima 'poseban aranžman'.

Sam Stevens je tri dana svjedočio u svoju korist, tvrdeći da je radove nadgledala njegova supruga koja je platila sve račune.

Stevens je optužen je da je svjesno propustio prijaviti stotine tisuća dolara vrijednih darova i poklonjenih radova na kući, od 1999. do 2006. godine. Članovi američkog Senata dužni su svake godine odboru za etiku prijaviti poklone koje su primili i od koga.

Stevens je izjavio da će se nastaviti borbu protiv optužbi, a presudu je pripisao "opetovanim greškama u proceduri".

'Ja sam nevin. Borit ću se protiv ove nepravedne presude sa svakom uncom energije koju imam', rekao je 84-godišnji Stevens u pisanom priopćenju.

Presuda je donesena samo osam dana prije izbora, na kojima će Stevens pokušati izboriti još jedan šestgodišnji mandat. 'Ostajem kandidat za američki Senat', istaknuo je u pripćenju.

Na predstojećim izborima 4. studenoga, Amerikanci će glasovati za predsjednika države, za novi saziv Predstavničkog doma Kongresa i za trećinu Senata.

Stevens, koji Aljasku zastupa u Senatu od 1968., vodi neizvjesnu utrku protiv demokratskog protukandidata Marka Begicha, popularnog gradonačelnika Anchoragea hrvatskog podrijetla.

Anketa agencije Ivan Moore Research, provedena od 17. do 19. listopada, pokazala je da Begich ima minimalno vodstvo u utrci sa 46 prema 45 posto glasova.

Begich, rođen u Anchorageu 1962., od godine 1988. do 1998. bio je član gradske skupštine, a gradonačelnik je postao 2003., uz ponovni izbor 2006. godine. On je sin američkog kongresnika Nicka Begicha, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1972. godine. Njegov djed po ocu John Begich, doselio se u SAD iz Hrvatske 1911. godine. Ako Mark Begich pobijedi 4. studenoga, hrvatska zajednica u SAD-u, koja prema posljednjem popisu broji oko pola milijuna pripadnika, prvi puta bi imala svoga člana među 100 američkih senatora.

Stevens, republikanski senator s najduljim stažem u povijesti, postao je ukupno peti senator osuđen za neko kazneno djelo. Može biti osuđen na najviše 35 godina zatvora, po pet godina za svaku od sedam točaka optužnice, no sudac ga može i poštediti zatvora i osuditi samo uvjetno.

'Ovo je tužan dan za Aljasku i tužan dana za senatora Stevensa i njegovu obitelj', izjavila je guvernerka Aljaske i republikanska potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin nakon presude.

Presuda, po njezinim riječima, 'baca svjetlo na korupcijski utjecaj velikih naftnih kompanija na Aljasci, kojima je omogućeno da kontroliraju preveliki dio države'.

Carl Shepro, profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Aljaska u Anchorageu, izjavio je kako će Stevens "vrlo vjerojatno dobiti izbore", jer mnogi u Aljaski vjeruju da je nepravedno optužen i da se ne radi o stvarnoj korupciji.

Sudac Emmet Sullivan zakazao je iduću raspravu o podnescima dviju strana za 25. veljače 2009.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene