Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni skup liberalnih aktivista

'Marširamo za nadu, a ne za mržnju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća liberalnih aktivista okupili su se u subotu na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu, na skupu pod nazivom 'Jedna nacija radi zajedno', koji su sazvale skupine za građanska prava, zaštitu okoliša i radnički sindikati bliski Demokratskoj stranci.

Skup u središtu Washingtona, koji se održava mjesec dana prije kongresnih izbora 2. studenoga, pokušaj je da se oživi entuzijazam liberalnih birača i izbjegne očekivano republikansko osvajanje većine u Kongresu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaos u Francuskoj Htjeli partijati unatoč epidemiološkim mjerama: Patrijaneri se satima borili s policijom, u sukobima mladić ostao bez ruke Slika nije dostupna Kršili mjere Vlasniku restorana kazna od 21.000 kuna: Policija u našem susjedstvu prekinula koronaparty s 238 ljudi

Skup je također liberalni odgovor na masovno okupljanje konzervativaca u kolovozu, koji je organizirao TV voditelj Glenn Beck, te na pučki konzervativni pokret 'Tea Party', koji je imao više okupljanja u Washingtonu.

Organizatori su rekli da skup podržava oko 400 skupina koje predstavljaju hispanoamerikance, afroamerikance, sindikate i aktiviste za okoliš, a usmjeren je na zahtjeve za otvaranje radnih mjesta, pravdu i obrazovanje.

'Ne smijemo odustati od 2. studenoga. Nismo dobili sve što smo htjeli u prve dvije godine. Ali moramo ostati uz naše čelnike i njihov progresivni program, koji je za narod a ne za korporacije', rekao je na skupu Ben Jelaous, predsjednik krovne afričkoameričke udruge - NAACP.

Protuotrov za 'Tea Party'

'Mi smo protuotrov za 'Tea Party'. Moramo se usredotočiti na radna mjesta i škole, voditi brigu da naši vatrogasci, medicinske sestre učitelji i policajci zadrže posao', dodao je Jelaous. Na skupu su govorili i vođe pokreta za građanska prava crnaca Al Sharpton i Jesse Jackson.

Richard Trumka, predsjednik najveće američke sindikalne federacije AFL-CIO, pozvao je na 'otvaranje radnih mjesta, koja će pružiti izglede mladim ljudima, osigurati pristojne mirovine i podržati poslovanje malih poduzetnika'.

>> Sve manje Amerikanaca vjeruje u Obamino vodstvo

Okupljeni na skupu koji se održava kod Lincolnova spomenika, stigli su u Washington iz svih krajeve Amerike. Mnogi nose transparente s porukama poput 'Marširamo za nadu, ne za mržnju', 'Ustanimo za promjene za koje smo glasovali' i američke zastave. Mnogi sudionici skupa nose plave majice s natpisom 'Jedna nacija radi zajedno', koje dijeli Američka federacija učiteljskih sindikata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene