Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

majka u suzama

Odgođeno gašenje aparata koji malenog Archieja drže na životu: "Danas će biti užasno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji britanskog dvanaestogodišnjaka Archieja Battersbeeja, koji je od travnja u komi u londonskoj bolnici, podnijeli su zahtjev za premještaj djeteta u hospicij i tako spriječili obustavu njege kojom su dječaka održavali na životu.

Roditelji britanskog dvanaestogodišnjaka Archieja Bettersbeeja, koji je od travnja u komi u londonskoj bolnici, predali su zahtjev za premještanje njihovog sina u hospicij - ustanovu za pružanje pomoći umirućima, prenosi Daily Mail.

Da to nisu učinili, londonska bi bolnica, u 11 sati po lokalnom vremenu, obustavila njegu kojom su dječaka održavali na životu, sukladno odluci Europsko suda za ljudska prava. "Danas će biti užasno", kazala je kroz suze Hollie Dance, dječakova majka.

Do ove situacije došlo je nakon što je Europski sud za ljudska prava ranije odbio zahtjev Archiejevih roditelja za odgodu ukidanja njegova održavanja na životu. Britanski sud još je sredinom srpnja odobrio bolnici da prekine njegu dječaka, no dječakovi roditelji, uz potporu kršćanske udruge, odlučni su da ga održe na životu te su podnijeli žalbu ECHR-u.

"Obećala sam mu, isto kao i njegovu ocu, da ćemo se boriti do gorkog kraja. I to je upravo ono što ćemo učiniti. Borit ćemo se za pravo da moj sin živi", kazala je ranije dječakova majka Hollie Dance.

Pročitajte i ovo Požari kod Londona Dramatične snimke Izvanredno stanje u Velikoj Britaniji: Požari u Londonu, zbog rekordnih temperatura prekinut željeznički promet, dijelovi zemlje bez struje

Pročitajte i ovo Povorka ponosa u Londonu velika obljetnica FOTO Više od milijun ljudi izašlo na ulice Londona: Pogledajte kako je izgledala 50. Povorka ponosa

Roditelji su se, među ostalim, pozvali na to da Velika Britanija ne poštuje odluku UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom, a pozvali su se i na odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima na život, pošteno suđenje, poštovanje privatnosti i obiteljskog života te vjersku slobodu.

Europski suci već su odlučivali u sličnom predmetu koji je snažno odjeknuo u Francuskoj, u slučaju Vincenta Lamberta, koji je na kraju umro u bolnici u Reimsu u srpnju 2019.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene