Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza

Makedonski nacionalisti predlažu nove izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi izvanredni izbori najbolji su način da Makedonija iziđe iz političke krize, poručio je u petak nacionalistički VMRO-DMPNE, pohvalivši odluku predsjednika države da ne dopusti formiranje vlade socijaldemokrata i Albanaca.

"Postoje dva izlaza iz ove situacije. Jedan je putem skorih prijevremenih izbora", priopćila je ta stranka.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Zbunilo ga pitanje Procurila snimka: Poslušajte kako Vučić od novinarke naručuje koje pitanje želi čuti Slika nije dostupna traže se novi gradonačelnici Vlada odlučila kada će biti prijevremeni izbori u Splitu i Novskoj

Prijevremeni izbori, peti u deset godina i peti na kojima je VMRO dobio najviše glasova, održani su u prosincu ne bi li se riješilo dvogodišnju političku krizu. No, rezultati su bili tijesni i VMRO nije uspio formirati vladu.

Njihovi suparnici, Socijaldemokratska unija (SDSM), u tome su uspjeli zahvaljujući dogovoru s albanskim strankama. Međutim, njihov koalicijski dogovor, koji predviđa da albanski postane službeni jezik u cijeloj zemlji, predsjednik Gjorge Ivanov, saveznik VMRO-a, smatra neprihvatljivim. Upozorava da bi to moglo ugroziti teritorijalnu cjelovitost zemlje.

Drugi mogući put izlaska iz krize, po VMRO-u, je da SDSM odustane od dogovora o jeziku, što bi razbjesnilo Albance, koji čine između četvrtine i trećine stanovnika zemlje od ukupno 2,1 milijuna.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, koja je u četvrtak posjetila Skoplje, pozvala je Ivanova da promijeni svoju odluku i da čelniku SDSM-a Zoranu Zaevu da mandat da formira vladu, no on to odbija.

Spor oko albanskog jezika ponovno je razbuktao etničke napetosti u Makedoniji, koja je 2011. bila na rubu rata jer su se Albanci pobunili tražeći veća prava. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene