Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uoči velebne proslave povodom pobune protiv sovjetske vladavine 1956. godine, mađarska policija rastjerala je u ponedjeljak rano ujutro prosvjednike koji su ispred parlamenta proveli više od mjesec dana tražeći ostavku socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanya.


 Policija je u petak objavila da će demonsrtantima dozvoliti ostanak pred parlamentom, i u tu je svrhu sagradila trometarsku ogradu koja bi ih dijelila od domaćih i stranih gostiju na službenoj svečanosti, no policija je u ponedjeljak u tri ujutro ispraznila trg.

Vezani članci Koronavirus na ulicama Budimpešte Premijer susjedne nam zemlje predviđa ljeto bez ograničenja: "Još milijun cijepljenih i ublažavamo mjere" Mađarski premijer Viktor Orban Orbanova kritika Europskoj uniji: ''To je jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Zaribali su''

Promjenu odluke policija obrazlaže tvrdnjom da se prosvjednici nisu držali dogovora, te da snage sigurnosti, a posebice stručnjaci za eksploziv, nisu mogli pomno pretražiti trg i zajamčiti sigurnost visokih gostiju.

Na svečanosti će nazočiti izaslanstva iz više od 50 zemalja, a
pohodit će i grob Imre Nagya, tadašnjeg premijera.

Mađarska je, međutim, podijeljena, pa će tako glavna oporbena stranka Fidesz održati svoj zaseban skup a isto će učiniti i veterani događaja iz 1956.

Mnoge desne stranke smatraju da je Gyurcsany nedostojan da vodi tu svečanost. Njegova stranka je sljednica nekadašnje Komunističke partije, a i sam je premijer bio komunistički omladinski funkcioner. 

Također ga se optužuje da je pomoću svojih partijskih veza početkom 90-ih stekao golemo bogatstvo.

Na današnji dan 1956. godine, poginulo je više od 2000 Mađara i skoro 1000 sovjetskih vojnika nakon što je tajna policija otvorila vatru na studente koji su tražili reforme i povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske.

U danima nakon pobune, iz Mađarske je pobjeglo oko 200.000 ljudi a njih 200, među kojima i Imra Nagy, strijeljano je zbog uloge u pobuni.