Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Helmut Kohl je do sada u više navrata kritizirao izbjegličku politiku kancelarke Angele Merkel čiji je politički mentor bio.


Mađarski premijer Viktor Orban dolazi u utorak u posjet bivšem njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu, što mnogi doživljavaju kao izravnu kritiku bivšeg političkog mentora Angele Merkel na račun njezine izbjegličke politike.

Vezani članci Peđa Grbin Grbin: Orbanov oglas u hrvatskim novinama neprimjeren Ivana Petrović iz Finske govori o migrantskoj krizi (Foto: Dnevnik.hr) "Predsjednica i premijer moraju dnevno komunicirati s javnošću kako im stav ne bi formirale društvene mreže i ulica"

"Bivši kancelar svakako može pozivati u posjet koga god poželi. Mi smo sretni što mu zdravstveno stanje dopušta primanje posjeta", poručio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Helmut Kohl je do sada u više navrata kritizirao izbjegličku politiku Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija, CDU). Posljednji slučaj kritike je predgovor novoj knjizi Viktora Orbana u kojoj je Kohl napisao kako "Europa ne može postati nova domovina za milijune".

"Usamljeni potezi, koliko god se nekima činili opravdani, i potezi na nacionalnoj razini moraju postati dio prošlosti", napisao je Kohl u predgovoru, što je doživljeno kao podrška Orbanovoj kritici odluke Angele Merkel da, bez konzultacije s ostalim europskim partnerima, pozove milijune izbjeglica u Europu.

Helmut Kohl, koji se od 1973. do 1998. nalazio na čelu CDU-a, slovi kao politički mentor današnje kancelarke Angele Merkel. Odnosi Kohla i Merkel su zahladili nakon afere oko tajnih donatora CDU-a u drugoj polovici devedesetih, kada je Merkel Kohlu, koji se nalazio u središtu afere, uskratila potporu.

Kao izraz kritike Merkeličinoj izbjegličkoj politici doživljen je i odlazak bavarskog premijera i šefa Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera, s kojom CDU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, u posjet Orbanu početkom ožujka ove godine.

Kohl i Orban surađuju još iz vremena uoči pada Željezne zavjese, kada je Mađarska preko svog teritorija pustila tisuće građana Istočne Njemačke na Zapad. Orban je u više navrata Kohla nazvao svojim "političkim mentorom".

Osamdesetšestogodišnji Helmut Kohl, koji je od 1982. do 1998. obnašao funkciju njemačkog kancelara, od pada 2008. je narušenog zdravlja i rijetko napušta svoj dom u Ludwigshafenu. (Hina)