Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Viktor Orban, mađarski premijer, objavio je fotografiju stranačkog sastanka koji se odvija ispod povijesne karte Mađarske čiji su sastavni dio i dijelovi Hrvatske.


Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na Facebooku fotografiju sa sjednice predsjedništva svoje stranke Fidesz naglasivši kako se sastanak odvija u duhu adventa.

I dok je fokus fotografije na adventskom vijencu, a nije baš izoštren na sudionicima među kojima se ipak raspoznaje i Orban, u pozadini se vidi i velika karta Mađarske čiji su sastavni dio i - dijelovi Hrvatske. 

Premijer Andrej Plenković kazao je kako će hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova o svemu razgovarati s mađarskom stranom.

 

Nije ovo prvi put da se javljaju problemi na relaciji Mađarska - Hrvatska zbog sličnih stvari. U lipnju ove godine mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane za vladu te kritike EU institucija, objavio je povijesnu kartu Mađarske na kojoj Mađarsku komada pet ruku i "otima" joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija - Međimurje i južna Baranja te Kvarner.

Reagiralo je tada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova rekavši da je neprihvatljivo prikazivati hrvatske zemlje u neistinitom povijesnom kontekstu, kao i promovirati aspiracije koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspješnima

"Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj. Sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat", poručili su tada iz Ministarstva.

Ilustraciju su komentirali i u susjednoj Sloveniji, ali ne jednoglasno. Premijer Marjan Šarec kazao je kako je "slijep onaj tko ne vidi da se nacizam i fašizam ponovno rađaju u susjedstvu".

  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju