Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jean-Claude Juncker, luksemburški premijer koji je s 18 godina na toj dužnosti bio najdugovječniji europski predsjednik vlade, bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon što su iz vladajuće koalicije izašli socijalisti zbog skandala povezanog s tajnim službama i prisluškivanjem.


Nakon što su socijalisti uložili zahtjev kojim traže raspuštanje Zastupničkog doma i održavanje prijevremenih izbora u roku od tri mjeseca, Juncker je objavio kako će u četvrtak ujutro nakon sjednice vlade Velikom vojvodi predati ostavku na premijersku dužnost.

'Sazvao sam sjednicu vlade sutra u 10 sati i tad ću i službeno podnijeti ostavku vlade Velikom vojvodi', rekao je Juncker pred zastupnicima nakon sedmosatne rasprave, zaključivši da 'većina zastupnika želi prijevremene izbore'.

>> I Luksemburg ograničio tržište rada Hrvatima - doznajte koje su iznimke!

'Premijer mora preuzeti odgovornost, ne zato što je nepošten ili nesposoban, nego i ako je napravio loš izbor', kazao je tijekom rasprave predsjednik socijalista Alex Bodry.

U prosincu prošle godine osnovano je parlamentarno istražno povjerenstvo nakon otkrića nepravilnosti i malverzacija koje je u razdoblju od 2004. do 2009. počinila luksemburška obavještajna služba, koja je pod nadzorom premijera. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Hayden Panettiere i Brian Hickerson (Foto: Profimedia) Prijatelji se boje za život ponovno pretučene glumice koja i dalje ne želi otići od nasilnog partnera Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Vlada pokrenula razrješenje Dražena Jelenića: ''Nije radio nezakonito, ali je povjerenje bilo narušeno''