Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Britanija mogla bi u Iran uputiti visokog dužnosnika britanske mornarice koji bi s iranskom stranom pregovarao o oslobađanju 15 marinaca i mornara uhićenih 23. ožujka, piše The Sunday Telegraph.


Prema planu osmišljenom na sastanku kriznog stožera u subotu, britanska vlada bi Teheranu obećala da kraljevska ratna mornarica nikad neće ulaziti u iranske teritorijalne vode bez dozvole, doznaje se iz novinskog članka.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran: 'Izjave britanskih marinaca su namještene' Slika nije dostupna EU Iranu: 'Oslobodite zatočene Britance'

"Spremni smo Irancima ponuditi jamstvo da nikad nećemo ući u njihove teritorijalne vode bez dozvole", kazao je dužnosnik ministarstva obrane koji je želio ostati anoniman.

Prema istom izvoru, general Julian Thompson, zapovjednik tijekom rata na Falklandima prije 25 godina, izrazio je bijes što su se britanski vojnici predali bez otpora.

Iako Britanija tvrdi da su se njezini vojnici nalazili u iračkim
teritorijalnim vodama, na ušću Shatt al-Araba, Iran tvrdi da su Čuvari revolucije britanske vojnike uhitili u svojim teritorijalnim vodama.

Britanska ministrica obrane Margaret Beckett izrazila je žaljenje što Iranci ne pokazuju nikakavu volju za razrješenjem krize.