Bliži se doba programiranog biološkog oružja, a znanstvenici upozoravaju da bi ona mogla biti jednako smrtonosna, ako ne i smrtonosnija od nuklearnog oružja.


U tim oružjima koristi se nešto što se naziva sintetička biologija, koja sliči genetskom inženjeringu, ali na steroidima. U osnovi, riječ je o reprogramiranju gena da obavljaju točno određenu funkciju.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši predsjednik priznao: Razmišljali smo o nuklearnom oružju za vrijeme rata Slika nije dostupna VIDEO U Kaliforniji je u tijeku najveća lančana transplantacija bubrega

No, panel akademskih stručnjaka na konferenciji New America Future of War, upozorava kako bi ta oružja mogla biti jednako velik problem kao što je to dosad bilo i još uvijek jest, nuklearno oružje.

Budućnost rata - 'Sve što mislite da znate je pogrešno'

"Biološki bazirani sukobi budućnosti bili bi suludi u usporedbi: Uništit ću ti opskrbu hranom, Uništit ću ti izvore vode, Uklonit ću ti mogućnost razmnožavanja, Ukonit ću mogućnost loze tvojih gena da se šire", samo su neki od primjera koje je naveo Michael Crow, dekan američkog državnog Sveučilišta Arizona, a prenosi news.com.au.

Upozorio je i da se mora ozbiljno sjesti za stol i promisliti o tim stvarima, prije nego što izgubimo sve konce u rukama.

U SAD-u agencija za napredna istraživanja u obrambenoj tehnologiji, DARPA, već godinama istražuje mogućnost uporabe sintetičke biologije u ratne svrhe te je 2014. godine u tom smjeru osnovan i ured za biološke tehnologije unutar te agencije.

Njihovo istraživanje dosad naprosto je zastrašujuće. Godine 2011. DARPA je počela ulagati velika sredstva u projekt naziva BioDesign. Njegov cilj bio je proizvesti sintetički organizam, koji može vječno živjeti, ili po potrebi, da ga se može ubiti takozvanim kolekularnim prekidačem. Takvi bi organizmi, kako je to DARPA navela, "proizvodili zacrtan biološki učinak", što drugim riječima znači - što god njegovi tvorci i oni koji ga kontroliraju, požele.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook