Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako na prvi mah zvuči kao dobra vijest, odgoda novog ledenog doba nije baš dobar znak.


Prema posljednjem istraživanju - ljudskim djelovanjem odgođeno je novo ledeno doba, i to za oko 100.000 godina. Znanstvenici smatraju kako je za to zaslužno čak i umjereno uplitanje čovjeka u prirodnu ravnotežu ugljika na Zemlji. Pod time se uglavnom misli na spaljivanje fosilnih goriva.

Vezani članci Slika nije dostupna Samo 100 kompanija odgovorno za emisiju 70 posto stakleničkih plinova Slika nije dostupna Pakao tek stiže: Temperature do 77°C uzrokovat će još veće sukobe od današnjih

Stručnjaci sa Instituta za istraživanja utjecaja klime u Potsdamu uvidjeli su kako se osam Zemljinih ledenih doba može objasniti odnosom između solarne radijacije koja dospIjeva do Zemljine površine te koncentracije CO2 u atmosferi.

'Što se ljudskog utjecaja tiče, glavna lekcija koju možemo naučiti jest da se spaljivanjem fosilnih goriva tijekom samo jednog stoljeća utječe na klimu u narednih 100.000 godina', rekao je šef istraživačkog tima Andery Ganopolski za CNN.

Iako nam možda u ovom trenutku 'odgađanje' ledenog doba zvuči dobro, u biti se radi o jako lošem znaku za Zemlju i njenu budućnost. treba imati na umu da ovo ukazuje na činjenicu da je globalno zatopljenje doseglo kritičnu točku. Da se temperatura Zemlje popne za samo 2 stupnja Celzijeva, nestali bi svi niski otoci, razina mora bi nastavila rasti što bi dovelo do izumiranja brojnih životinjskih i biljnih vrsta.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju