Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljajić: Haški optuženik Župljanin pobjegao policiji u Nišu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stojan Župljanin, jedan od četvorice optuženih za ratne zločine za kojim još uvijek traga Haški sud (ICTY), boravio je ovog tjedna u Nišu i u zadnji trenutak je pobjegao pred policijskom potjerom, potvrdio je Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog vijeća Srbije za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U izjavi koju je u subotu prenio sarajevski "Dnevni avaz", Ljajić je pojasnio kako su srbijanske vlasti u ponedjeljak "iznenada i potpuno neočekivano" dobile ozbiljnu informaciju da se Župljanin skriva u jednom iznajmljenom stanu u Nišu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON NEKOLIKO MJESECI Strava u rudniku - ugušilo se osam rudara, 20 ozlijeđenih: Utvrđen niz propusta, podignuta kaznena prijava Ilustracija strah od otkaza Tvornica iz pakla: Radnici do jučer nosili pelene, a sad rade na tropskim temperaturama

Nakon provjera u srijedu je započela akcija čiji je cilj bio uhititi Župljanina no on tada više nije bio na adresi koju je policija dobila.

"No s velikim stupnjem sigurnosti možemo reći da je Župljanin doista boravio tu, kao i da je neposredno prije same akcije pobjegao", kazao je Ljajić.

Srbijanski dužnosnik je pojasnio kako se tijekom razgovora sa susjedima došlo do potvrde informacije kako su viđali upravo Župljanina.

U tijeku je identifikacija DNK uzoraka iz stana koji je pretražen kako bi se dodatno potvrdilo tko je tamo boravio.

Ljajić kaže kako je za sada nejasno je li Župljaninu netko javio da policija pokreće akciju no o tome će se provesti interna istraga.

Stojan Župljanin je tijekom rata u BiH bio zapovjednik policije u Banja Luci a optužnica ICTY-a ga tereti za zločine protiv civilnog stanovništva uključujući masovni progon Hrvata i Bošnjaka s tog područja.

Supruga te sin i kćer Stojana Župljanina prije dva tjedna su mu uz posredovanje srbijanskih medija uputili otvoreno pismo s pozivom da se preda.

Naveli su kako zbog njegova skrivanja žive pod stalnim nadzorom i pritiscima koje više ne mogu izdržati te ga stoga mole da se preda.

Uz Župljanina ICTY i dalje pokušava doći i do Gorana Hadžića te do dvojice najtraženijih optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ljajić je kazao kako o toj trojci za sada nema nikakvih novih informacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene