Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova čelnica vladajuće stranke Kadime, izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, okupila je, dan nakon što je izabrana na čelo stranke, vodstvo kako bi zbila redove nakon tijesne pobjede.


Livni je pozvala parlamentarnu skupinu i ministre stranke, počinjući istodobno i pregovore o formiranju nove vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Palestinska država 'nužna' Slika nije dostupna VIDEO: U disku se rasplesala vodeća izraelska političarka

Sastanku neće prisustvovati njezin glavni suparnik, ministar prometa Shaul Mofaz koji je u četvrtak izazvao iznenađenje najavivši da se privremeno povlači iz političkog života nakon neuspjeha na izborima.

'Treba mi pauza kako bih odlučio o svojoj budućnosti', objasnio je on pred pristašama u glavnom stožeru stranke.

Prema medijima nije isključeno da se Mofaz vrati u Likud kojemu je ideološki blizak.

Livni se u četvrtak navečer sastala s potpredsjednikom vlade Elijem Yishadom, vođom stranke Shass, koji je već postavio uvjete za sudjelovanje njegove stranke u vladi.

Tražio je da vlada 'odbaci sve pregovore o budućnosti Jeruzalema'.

Budući status istočnoga dijela grada, koji je Izrael pripojio u lipnju 1967. jedan je od glavnih kamena spoticanja u pregovorima s Palestincima.

Nakon predstojeće ostavke premijera Ehuda Olmerta, Livni će imati na raspolaganju 42 dana za okupljanje nove većine. Ne uspije li, za 90 dana mogli bi uslijediti prijevremeni izbori.

Očekuje se da će Olmert, koji je optužen za korupciju, odluku o ostaci objaviti u nedjelju. On će ostati na čelu vlade dok se ne osnuje novi kabinet.