Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Litvinenko je imao dosje o Jukosu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji ruski špijun Aleksandar Litvinenko koji je preminuo prošlog tjedna u Londonu od posljedica trovanja, boravio je u Izraelu nekoliko tjedana prije smrti u okviru istrage o likvidaciji naftne tvrtke Jukos, piše britanski dnevnik The Times.

Dosje koji sadrži dokaze trebao je biti predan u ponedjeljak britanskoj policiji, ističe dnevnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Litvinenkovo stanje još gore? Slika nije dostupna Špijun otrovan radioaktivnim talijem ?

Bivši špijun predao je dosje Leonidu Nevzlinu, nekadašnjem drugom čovjeku naftne tvrtke, koji je pobjegao u Tel Aviv strahujući za svoj život nakon što je Rusija preuzela nadzor nad Jukosom.

"Nedavno mi je meni i mojim odvjetnicima predao dokumente koji rasvjetljavaju aferu Jukos", rekao je Nevzlin Timesu.

Citirajući neimenovane istražitelje, Times piše da je Litvinenko otkrio "iznenađujuće" dokaze o tome što se dogodilo u toj aferi.

Nekoliko članova bivše prve ruske naftne tvrtke nestalo je ili su umrli u tajanstvenim okolnostima, dok su drugi poput Mihaila Hodorkovskog strpani u zatvor.

Početak službene istrage u četvrtak

Sudska istraga o smrti Aleksandra Litvinenka počet će u četvrtak u Londonu, objavljeno je iz službenih izvora. 

Te su istrage uobičajene u Britaniji kad se radi o sumnjivoj smrti. Vodi ih se usporedo s policijskom istragom.

Do danas još nije bila obavljena autopsija Aleksandra Litvinenka jer mrtvozornik utvrđuje je li doza radijacije koju je primio Polonijem 210 opasna po tim koji bi izvršio autopsiju.

Antiteroristička postrojba Scotland Yarda zadužena je za istragu, a zaključci sudske istrage ne mogu se otkriti prije završetka policijske istrage.

Bilo bi "u ovom trenutku preuranjeno izvlačiti zaključke" o smrti Litvinenka, kazao je glasnogovornik Tonyja Blaira, dodajući da britanski premijer nije o tom pitanju razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Premijer i drugi ministri opetovano su isticali zabrinutost glede nekih aspekata ljudskih prava u Rusiji", kazao je on. "No, u ovom posebnom slučaju, moramo biti oprezni", dodao je glasnogovornik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene