Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerika obavijena u crno

Učiteljica (27) koja je tijelom stala pred ubojicu i pokušala spasiti djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama stiže u Newtown gdje će se sastati s obiteljima žrtava ubijenih u osnovnoj školi. Policija je objavila imena ubijene djece, a liječnik je rekao da su svi ubijeni s nekoliko metaka iz neposredne blizine.

'Predsjednik će održati govor na bdijenju u 19 sati po lokalnom vremenu', rečeno je u obavijesti iz ureda američkog predsjednika, javlja Yahoo News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opsjednut gejmanjem Masovni ubojica Lanza umislio da je lik iz videoigrice? Slika nije dostupna Novi šok u Americi Na Facebooku prijetio da će ubiti najmanje 200 ljudi!

Jučer je američki predsjednik Barack Obama, duboko potresen, pozvao da se provedu 'djelotvorne akcije' kako bi se ubuduće spriječili pokolji poput ovog. 'Većina onih koji su danas izgubili život jesu djeca, prekrasni mališani od pet do deset godina', rekao je Obama koji je dodao da mu je 'srce slomljeno', brišući suze nakon duge stanke tijekom koje je očito pokušavao svladati svoje osjećaje. 'Pretrpjeli smo previše tragedija', rekao je jučer Obama.

U stravičnom pokolju ubijeno je 20-ero djece i 6 odraslih, među kojima je i majka ubojice Adama Lanze, koji je nakon svega počinio samoubojstvo.

Svi ubijeni s nekoliko metaka iz neposredne blizine

Patolog koji je pregledao žrtve, dr. Wayne Carver, rekao je da je dovršena autopsija te da je utvrđeno da je svaka od žrtava ubijena s više metaka iz velike blizine, piše Yahoo News. Patolog Carver, koji je nadgledao autopsije, a neke izvršio i sam, izjavio je da je to bilo "najgore što je u životu vidio". Roditelji su svoju poginuli djecu identificirali pomoću fotografija kako bi im se smanjio šok. 

Žene heroji

Sve odrasle žrtve su žene. Ravnateljica škole, školska psihologinja i četiri učiteljice i odgojiteljice. Neke od njih su pokušale spasiti djecu, no pomahnitali Lanza ih je s nekoliko metaka ubio. Stravična ispovijest preživjelih šokirala je svijet, a Amerika na stradale žene gleda kao prave heroje. Jedna od njih je i 27-godišnja učiteljica Vicki Soto, koju su djeca obožavala. Naime, ona je, kada je shvatila što se događa, prvo pokušala svoje učenike sakriti u ormar. No kada je shvatila da to neće uspjeti napraviti na vrijeme, jer je ubojica Lamza već bio na pragu njihove učionice, stala je tijelom ispred učenika i nekoliko njih uspjela spasiti.

Policija je objavila i listu s imenima, prezimenima i dobi svih žrtava. Najmlađi je bio maleni Noah Pozner koji je tek napunio 6 godina. Najstarija žrtva bila je 56-godišnja Mary Sherlach. Svih 6 ubijenih starijih osoba bile su žene u dobi od 27 do 56 godina.

Robert Parker otac je ubijene 6-godišnjakinje Emilie te je jedan od rijetkih roditelja koji su smogli snage reći nešto u ovom tragičnom trenutku njihovih života. Prosjetio se svoje kćeri, njenog osmjeha i veselog duha, zahvalio je svima koji im pružaju potporu te svima koji su se aktivirali u slučaju sandy Hook. Parker je u svom obraćanju javnosti izrazio sućut i obitelji ubojice Adama Lanze. 'Prije svega, želio bih izraziti iskrenu sućut svim obitejima koje su izravno pogođene ovom pucnjavom. Ovo je stravična tragedija i želimo da znate da sa svima suosjećamo te da se za sve molimo. To uključuje i obitelj ubojice. Ne mogu ni zamisliti koliko vam ovo teško pada', rekao je Robert Parker.

Ubojičin otac Peter Lanza u subotu je navečer izrazio sućut svim žrtvama. Kazao je da je i njegova obitelj u stanju nevjerice, potpuno slomljena ovim postupkom i da i sama pokušava shvatiti što se dogodilo. Otac i majka Adama Lanze bili su razvedeni i on je živio s majkom.

Javnosti se obratila i teta Adama Lanze. 'Nisam sto posto sigurna je li se kod Adama radilo o poteškoćama u ponašanju ili u učenju. Zaista ne znam, ali bio je vrlo bistar dečko, jako pametan', rekla je Marsha Lanza.

'Osoba je ta koja ubija, a ne oružje. Slama mi se srce kada znam da se to dogodilo u mojoj obitelji. Govorimo si 'pa to se ne može dogoditi u mojoj obitelji', ali se dogodilo', dodala je Marsha Lanza.

>> Trenuci užasa: Potresne ispovijesti preživjelih

Podsjetimo, 20-godišnji Adam Lanza jučer je, nakon što je kod kuće ubio majku Nancy, otišao u školu u Newtownu u Connecticutu i ubio 20 djece u dobi od 6 do 7 godina i 6 odraslih te na kraju počinio samoubojstvo. U hodniku je ubio psihologinju i ravnateljicu. Procjenjuje se da je ispucao više od 100 metaka prije nego je presudio sam sebi.

U američkoj povijesti ovo je drugi najgori masakr u nekoj obrazovnoj ustanovi. Krvaviji je bio onaj na fakultetu Virgina Tech 2007. s 32 mrtva. Diljem SAD-a u mnogim su državama zastave spuštene na pola koplja, a u školama i crkvama održana su bdijenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene