Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada je naoružani Adam Lanza jučer ušao u osnovnu školu u Newtownu, proširila se panika u roku od nekoliko minuta, no ipak je bilo onih koji su uspjeli ostati sabrani i spasiti dječje živote.


Adam Lanza jučer je iz još nepoznatog razloga krenuo u oružani pohod na osnovnu školu u kojoj je ubio 26 osoba, od čega 20 djece u dobi između 5 i 10 godina. Školom je ubrzo zavladala panika, no bilo je i onih koji su svojim djelima spriječili da broj žrtava ne bude još veći.

Vezani članci Plenković o pucnjavi pred Vladom Plenković o pucnjavi: "Sve upućuje na to da je ovo zločin individualnog karaktera", Božinović: "Pojačat ćemo mjere" Markov trg i okolne ulice pod opsadom policije - 9 Duge cijevi i specijalci u centru grada, Markov trg i okolne ulice pod opsadom policije

Diane Day, terapeutkinja u školi, u vrijeme napada se nalazila na sastanku osoblja zajedno s učiteljima, ravnateljicom i predstavnicima roditeljskih udruga. 'Prvo smo čuli djecu kako vrište, odjednom je nastala tišina i začuli su se pucnjevi', kaže Diane. Ravnateljica Dawn Hochsprung i školska psihologinja Mary Sherlach odmah su pohitale na hodnike kako bi vidjele što se događa. Uskoro su na hodniku pronađena njihova tijela, a prema iskazu svjedoka ravnateljica je navodno upalila razglas kako bi se i u ostatku škole čuli pucnjevi i vriska te kako bi time upozorila ostale učenike i učitelje da se sklone na sigurno, piše Wall Street Journal.

>> Ovo je Adam Lanza, mladić koji je zavio Ameriku u crno

Jedna od učiteljica koja se također nalazila na sastanku potrčala je zablokirati vrata kako napadač ne bi ušao pri čemu je bila ranjena u nogu i ruku, no unatoč tome je svojom težinom pritiskala vrata kako se ne bi mogla otvoriti.

Učiteljica prvog razreda Kaitlin Rog sa svojim se razredom zatvorila u kupaonicu nakon što je čula pucnjeve. Vrata je zablokirala ormarom i pokušala smiriti djecu.'Rekla sam im da moraju biti apsolutno tihi. Bojala sam se da bi mogao pucati bude li nas čuo. Rekla sam im da je vani zločesti čovjek i da moramo čekati da dođu dobri ljudi. Deci sam tada morala biti poput roditelja, rekla sam im da ih sve volim i da će sve biti u redu. Mislila sam da će to biti posljednja stvar koju ću im ikada reći', rekla je Kaitlin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook