Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legalno kupljeno oružje

Oružje je bilo njezino: Ubojicu 20 djece često je vodila na pucanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema svjedočenju poznanika i osoba bliskih obitelji, ubojica 26 osoba u osnovnoj školi imao je psihičkih problema. Oružje kojim je ubio 26 osoba registrirano je na njegovu majku.

Dva pištolja i poluatomatska puška registrirani su na Nancy Lanzu, majku ubojice koja je jedna od njegovih 27 žrtava, iako to policija još nije službeno potvrdila, a američki mediji javljaju da ga je ona i naučila pucati. Susjedi kažu da je bila pasionirana kolekcionarka oružja i da je vodila svoje sinove na pucanje. To je za CNN potvrdio i jedan njezin poznavatelj kojem je nedavno i pokazala komad novog oružja koje je nabavila. Time se objašnjava i činjenica da je u svom krvavom pohodu bio vrlo precizan - samo je jednu osobu ranio. Unatoč svemu, susjedi majku mladića, koji je monstruoznim zločinom šokirao čitav svijet, opisuju kao vrlo srdačnu, otvorenu i susretljivu osobu, omiljenu u susjedstvu.

Pročitajte i ovo Željko Cvrtila i Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Ilegalno oružje Cvrtila o pucnjavi na zagrebačkim ulicama: ''Treba više policije na cesti, a manje u kancelarijama'' Policija na terenu nakon pucnjave na zagrebačkoj Trešnjevci Pucnjava na Trešnjevci VIDEO Užas u Zagrebu: U muškarca ispalio nekoliko hitaca pa pobjegao!

Oružje je legalno kupljeno, čime je razrješeno pitanje otkud mladom napadaču takvo sofisticirano oružje. Policija je poslijepodne potvrdila identitet napadača, a identificirane su i sve žrtve, no identitet nije objavljen. CNN je večeras objavio da je utvrđeno da se nekoliko dana prije masakra posvađao s nekim u školi, a mediji navode neslužbene informacije da je 20-godišnji Adam Lanza navodno pokušao prije nekoliko dana bezuspješno kupiti još jedan pištolj.

Ljudi koji su poznavali ubojicu kažu kako je Adam Lanza bio dijete s velikim problemima. Prema nekim informacijama, Adam je patio od Aspergerova sindroma, poremećaja iz autističkog spektra, piše NYDailyNews. taj poremećaj karakteriziran je poteškoćama u društvenoj interakciji i ograničenim, stereotipnim interesima i aktivnostima. nazvan je po pedijatru Hansu Aspergeru koji je u svojoj praksi opisao djecu koja očigledno imaju normalnu inteligenciju, ali im nedostaje vještina neverbalne komunikacije, fizički su nespretna i ne pokazuju empatiju. No, informacije o napadačevoj dijagnozi još nisu službeno potvrđene.

Adamovi poznanici kažu kako je bio vrlo asocijalan i povučen te ponekad čak psihički nestabilan, no unatoč tome vrlo bistar i pametan mladić.

Jedan je obiteljski prijatelj rekao kako je Adam patio i od neke bolesti zbog koje nije mogao osjećati bol. 'Prije nekoliko godina, kada je igrao baseball, svi su morali paziti da mu se nešto ne dogodi jer bi se mogao ozlijediti, a da to niti ne osjeti. Adam je imao mnogo psihičkih problema', kaže prijatelj njegove obitelji.

>> Ponovno šok i nevjerica: Nove rasprave o oružju u SAD-u

>> I Obama u suzama: Upao u školu i ubio 26 osoba, od toga 20 djece

O njegovom neobičnom ponašanju posvjedočili su i i Adamovi susjedi iz grada Newtona. 'Adam Lanza je bio čudan klinac otkako smo imali pet godina. Koliko god ovo stravično bilo, ne mogu reći da sam iznenađen', napisao je na Twitteru Adamov susjed Tim Dalton. I Adamovi kolege iz škole kažu kako je uvijek bio drugačiji. Dok su ostala djeca u školu nosila ruksake i torbe, on je nosio crnu aktovku. Rijetko je s nekim razgovarao. 'Svi smo pretpostavili da je jedan on onih superpametnih te da zbog toga ne priča s puno ljudi. Družio se s pametnom ekipom iz škole', kaže njegov školski kolega Tim Lalli.

Adam je cijeli život živio u luksuzu. Njegovi su se roditelji rastali 2008. godine te je dogovorena godišnja alimentacija u iznosu od 240.000 dolara. Prema riječima njegova odvjetnika, Adamov otac Peter Lanza, inače vrlo uspješan poslovni čovjek, bio je vrlo potresen razvodom od Nancy Lanze, no kako je rastava protekla vrlo mirno te kako su Adamovi roditelji bili vrlo ljubazni jedan prema drugome tijekom cijelog postupka. Nakon rastave, Adam je ostao živjeti s majkom Nancy, koja je s njim provodila mnogo vremena jer mu je navodno bila potrebna pomoć.

>> Reakcije slavnih na tragični ubilački pohod u SAD-u!

Podsjetimo, 20-godišnji Adam Lanza jučer je, nakon što je kod kuće ubio majku Nancy, otišao u školu u Newtownu u Connecticutu i ubio 20 djece u dobi od 5 do 10 godina i 5 odraslih te na kraju počinio samoubojstvo. U hodniku je ubio psihologinju i ravnateljicu. Procjenjuje se da je ispucao više od 100 metaka prije nego je presudio sam sebi.

Prva informacija bila je da je počinitelj 24-godišnji Ryan Lanza, Adamov brat, no ona se pokazala pogrešnom kada je Ryan reagirao preko Facebooka tvrdeći da nije on ubojica. Unatoč tome, policija je privela Ryana, i to u lisicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene