Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadač mrtav

I Obama u suzama: Upao u školu i ubio 26 osoba, od toga 20 djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednom od najvećih ubilačkih pohoda u američkoj povijesti, u osnovnoj školi Sandy Cook u Connecticutu, ubijeno je najmanje 26 osoba, većinom djece. Ubojica je 20-godišnji Adam Lanza.

Prema posljednjim informacijama u pucnjavi u osnovnoj školi ubijeno je najmanje 26 osoba, među kojima je 20-ero djece, javlja SkyNews. Među mrtvima je i sam ubojica, smatra se da je presudio sam sebi. Sve se dogodilo u osnovnoj školi Sandy Hook, javlja CNN. Kako su izvijestili službeni izvori, primarna meta bila je majka napadača, koja je među ubijenima. Ona je u školi radila kao učiteljica.

Pročitajte i ovo Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom Osnovna škola Vladislav Ribnikar Ponovo se okupili "Srbijo stani, djeca ti nisu sigurna. Djecu vam nećemo oprostiti": Novi prosvjed roditelja učenika ubijenih u "Ribnikaru"

Prema tvrdnjama jednog od roditelja koji se našao na mjestu događaja, među žrtvama su i ravnatelj i školski psiholog. 

Nakon masakra došlo je do zabune oko identiteta ubojice - prvo su službeni izvori tvrdili da se radi o 24-godišnjem Ryanu Lanzi, no kasnije su se ispravili da se zapravo radi o njegovom 20-godišnjem bratu Adamu Lanzi, piše LA Times. BBC piše da se pretpostavlja da je Lanza prije pohoda na školu u kući u Newrownu ubio svoju majku, učiteljicu. Navodno još nije utvrđeno je li ona radila u toj školi.

SkyNews prenosi od policijskih izvora kako je u jednoj prostoriji pronađena osoba s većim brojem prostrijelnih rana te kako se osoba s oružjem u trenutku pucnjave nalazila u glavnoj prostoriji škole. Jedan je policijski dužnosnik pod garancijom anonimnosti novinarima dao informaciju kako je napadač u rukama imao dva oružja, javlja chicagotribune.

 'Bio sam u dvorani kada su počeli glasni pucnjevi, otprilike njih sedam, potom su dotrčali učitelji i rekli nam da se sakrijemo u kut. Pucanje se nastavilo pa je većina počela plakati', izjavio je jedan od učenika koji se nalazio u školskoj dvorani za vrijeme okrutnog napada.

U tom se trenutku u školi nalazilo 39 profesora i otprilike 650 djece u dobi od 5 do 10 godina.

Masakr je započeo dok je ravnatelj preko razglasa čitao jutarnje obavijesti. Pucnjevi su odzvanjali putem interkoma, prije nego se ubojica zaputio u dio gdje se nalazio vrtić da bi tamo nastavio krvavi pohod.

Američki predsjednik Barack Obama, duboko potresen, pozvao je da se provedu 'djelotvorne akcije' kako bi se ubuduće spriječili pokolji poput ovog. 'Većina onih koji su danas izgubili život jesu djeca, prekrasni mališani od pet do deset godina', rekao je Obama koji je dodao da mu je 'srce slomljeno', brišući suze nakon duge stanke tijekom koje je očito pokušavao svladati svoje osjećaje.

'Pretrpjeli smo previše tragedija', dodao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene