449370
449370
449370
449370
449370

GOSPODAR NAFTE Od kradljivca automobila do milijardera

  • , 07.09.2016., 16:44
  • Autor:
  • komentara

Cilj mu je, kaže, zaštititi naftne outpute koji su zaslužni za 97 posto proizvodnje Libije. I da, definitivno cilja na visoko mjesto u libijskoj vladi.

 
 
 
 
Naftno polje u Libiji (Foto: Arhiva/AFP)
Naftno polje u Libiji (Foto: Arhiva/AFP)

Ibrahim Jadhran je čovjek koji je od zatvorenika u jednom od najgorih svjetskih zatvora postao zapovjednikom milicije koji upravlja milijardama dolara. Naime, nakon smrti Moamera Gadaffija Jadhran je dospio na čelu skupine koja broji oko 20.000 ljudi, a koja je zadužena za zaštitu libijskih naftnih polja.

Tako se iz osuđivanog kradljivca automobila, pretvorio u 'dobrog dečka' koji je u dogovoru s Ujedinjenim narodima otvorio libijska naftna polja.

Za sebe kaže da je musliman, ali umjerenih stajališta. Jadhran se pokazao vrlo snalažljivim u eri nakon Gadaffija u kojoj su strane, vlade i plemena, pokušavale preuzeti kontrolu nad naftnim poljima koje su izvor golemog bogatstva u toj zemlji.

Jadhran sada surađuje s obje struje koje vladaju zemljom - međunarodno priznatom vladom sa sjedištem u Tobruku te islamističku vladu sa sjedištem u Tripoliju. Dapače, prije tri godine doslovce je ucijenio ovu međunarodno priznatu vladu da drugoj strani prepusti više kontrole. U suprotnom bi, rekao je, zatvorio naftna polja.

U jednom trenutku Jadhran je želio iskoristiti priliku na međunarodnoj pozornici te je prema Sjevernoj Koreji poslao pun tanker kojem je put, ipak, presjekla američka mornarica i zaplijenila mu svu naftu u tankeru. Kad je bio prozvan zbog svojih postupaka pred UN-om, samo je suptilno skrenuo pažnju sna svoju ulogu u 'pomirenju' dviju glavnih struja u Libiji.

Nakon svrgavanja Gadaffija, Jadhran je oko sebe okupio volontere i zauzeo naftna polja oko svog rodnog grada ne bi li ih 'zaštitio'. Danas 'sjedi' na najbogatijim naftnim poljima - Lanufu, Zueitini, Sidri i Bregu. Cilj mu je, kaže, zaštititi naftne outpute koji su zaslužni za 97 posto proizvodnje Libije. I da, definitivno cilja na visoko mjesto u libijskoj vladi.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se