Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele referendum

Lega Nord pokreće kampanju za 'Europu naroda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska desna populistička oporbena stranka Lega Nord podnijela je pri kasacijskome sudu u Rimu zahtjev za referendum o ponovnom osnivanju Europske unije.

Lega Nord se zauzima za referendum na kojemu bi Talijani odlučili o preobrazbi EU iz zajednice država u zajednicu naroda i regija. Iz EU bi bile isključene regije koje nemaju uravnotežen proračun, zahtijeva ta stranka. To bi automatski značilo da južne talijanske regije ostale izvan EU, opisao je jedan milanski list namjeru Lege Nord.

>> Kriza u Italiji izazvala rast kriminala

Kasacijski sud sada mora provjeriti pravnu utemeljenost zahtjeva za referendum, a ukoliko referendum zaista bude dopušten, on bi se mogao održati zajedno s parlamentarnim izborima na proljeće.

>> Italija: Uhićen zloglasni šef napuljske mafije

'EU se mora pretvoriti u Europu regija i naroda. To znači da više neće biti država. Lega nije protiv Europe, mi smo euroskeptični i eurokritični jer eurozona u sadašnjoj verziji ne funkcionira. Europa je pokazala da ne može prevladati krizu. EU-om dominiraju samo tehnokrati', izjavio je predsjednik stranke Roberto Maroni. Lega Nord je jedina stranka u talijanskom parlamentu koja ne podupire tehnokratsku vladu Marija Montija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene