Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države su uništile vojnu ravnotežu s Rusijom odlukom o postavljanju elemenata proturakenog štita u Poljsku, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uoči posjeta Varšavi.


"Poljska nije shvatila da je postala vrlo opasan element. Pogreškom Sjedinjenih ravnoteža između vojnih potencijala Washingtona i Moskve je poremećena", rekao je Lavrov u razgovoru kojeg je u srijedu objavio poljski dnevni list Polska.

Vezani članci Pas konobar (Foto: Screenshot/YouTube) Oprez, konobari! Preslatki pas mogao bi vam ukrasti posao, pogledajte njegov talent Melissa McCarthy (Foto: Profimedia) Pridržavali ih asistenti: Glumice nakon cjelonoćnog tulumarenja nisu mogle same stajati ni hodati

Posjet Lavrova, koji će u četvrtak razgovarati s poljskim ministrom vanjskih poslova Radoslawom Sikorskim i poljskim premijerom Donaldom Tuskom, prvi je posjet jednog ruskog visokog dužnosnika nekoj zemlji članici EU nakon rusko-gruzijskog sukoba u kolovozu.

Poljska koja podržava gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija se "osvetila" Moskvi i primila američku bazu s deset presretača koji u letu mogu uništiti balističke rakete dugog odmeta, rekao je Lavrov.

"Poljska nam se osvetila zbog obrane stanovnika Osetije", rekao je šef ruske diplomacije.

General Nikolai Solovtsov, šef ruskih strateških snaga upozorio je u srijedu da bi mjesta koja prihvate elemente američkog proturaketog štita u Poljskoj, Češkoj i drugdje mogla postati metom međukontinentalnih ruskih raketa.

Prema anketi koju je u srijedu objavio dnevni list Gazeta Wyborcza, 77 posto Poljaka drži da Rusija može u budućnosti predstavljati vojnu, gospodarsku i političku prijetnju njihovoj zemlji.