Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Anonimni 'haker' je latvijskoj nacionalnoj televiziji dostavio povjerljive financijske podatke banaka i državnih tvrtki pa su ga Latvijci prozvali – Robin Hood.


Haker, koji koristi nadimak Neo, po ugledu na glavnog junaka filma Matrix, tvrdi da 'pogledima građana želi izložiti sve koji se u Latviji bogate na recesiji'.

Vezani članci Papa Franjo (foto: AFP) Papa na Baltiku: Podrška zemljama na rubu Rusije Arhiva, Ilmars Rimsevics (AFP) Zabranit će mu obnašati dužnost: Latvijski guverner osumnjičen da je iznudio 100.000 eura mita

Neo je privukao pažnju javnosti polako objavljujući detalje o vodećim latvijskim tvrtkama, najprije na Twitteru, a sada i na nacionalnoj televiziji, a javnost je to prihvatila s odobravanjem.

Latvijska vlada i policija pokrenule su veliku istragu o curenju povjerljivih informacija i sigurnosnim propustima, ali do sada nisu otkrili baš ništa.

Neo je do sada objavio podatke o zaradama menadžera iz banke kojoj je dodijeljena državna pomoć. Iz tih je izvještaja vidljivo kako većina bankara nije smanjila svoje plaće iako je to bilo najavljeno kao jedan od uvjeta za dobivanje državne pomoći.

Ostali podaci do kojih je došao pokazuju da su tvrtke u državnom vlasništvu isplaćivale bonuse svojim službenicima iako su javno tražile pomoć vlade.

Kultni status
Neo tvrdi da je dio skupine koja se naziva Fourth Awakening People's Army. Navodno su do sada sa servera Državne revizije 'skinuli' više od sedam milijuna povjerljivih poreznih dokumenata.

Vjeruje se da Neo zapravo živi u Velikoj Britaniji, a on i njegova družina su u tri mjeseca skinuli privatne podatke za oko 1000 tvrtki.

Ilze Nagla, prezenterica na državnoj televiziji, rekla je novinaru BBC-a da je Neo već stekao kultni status. 'Mnogi ga doživljavaju kako suvremenog, virtualnog Robina Hooda', rekla je.

'S jedne strane, da, zaista je ukrao povjerljive dokumente i još je priznao nedjelo. No, istovremeno u tome postoji i dobrobit za društvo u smislu da je trenutno otkriveno mnogo informacija te da bi čitav sustav zbog toga mogao postati transparentniji', rekla je

Latvija se trenutno nalazi u najgoroj ekonomskoj krizi od otcjepljenja od Sovjetskog Saveza 1991. Nazaposlenost, s 23%, je najviša u Europskoj uniji, a gospodarstvo je u posljednje dvije godine palo za četvrtinu.