Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za Kobani

Kurdi tvrde: Vraćamo izgubljeni teritorij!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugotrajne borbe u Kobani rezultirale su prvim uspjesima kurdskih boraca.

Kurdski borci ostvarili su prve uspjehe u bitki za grad Kobani na sirijsko-turskoj granici jer osim što su se oduprli napadima džihadista Islamske države uspjeli su prodrijeti u komercijalnu zonu sjeveroistočno od grada i ući u područje jugozapadno od Kobanija, izvješćuje u ponedjeljak agencija DPA pozivajući se na kurdske dužnosnike i Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potresna ispovijest majke 'Oko sebe sam vidjela samo potpuni strah, već sam izgubila jedno dijete..' Slika nije dostupna Preuzeli nadzor Kurdske snage potjerale IS iz Kobanea

Idris Nasan, dužnosnik u gradskoj vladi, kazao je da su nakon žestokih obračuna tijekom noći borci kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ušli u komercijalnu zonu, prisilivši borce IS-a na povlačenje, a prodrli su i u područje jugozapadno od grada.

Sirijski opservatorij za ljudska prava javlja da su borci YPG-a osvojili dva položaja IS-a južno od grada. YPG tvrdi da su njegovi borci u posljednjih 48 sati ubili 138 džihadista.

IS osvaja: Kurdi bježe od pokolja!

Ta nevladina udruga također javlja da su Kurdi napredovali na bojnom polju nakon intenzivnih zračnih udara međunarodne koalicije predvođene SAD-om na položaje IS-a istočno i južno od grada.

I dok se borbe nastavljaju, vođe sirijskih Kurda trebali bi se u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, sastati s vođom iračkih Kurda Masudom Barzanijem kako bi razgovarali o premošćivanju jaza između dviju frakcija.

Kurdsko Nacionalno vijeće (KNC), blisko Barzaniju, optužilo je YPG i Stranku demokratskog jedinstva (PYD) da su Kobani i ostale gradove dovele u pogibeljnu situaciju ne dozvolivši KNC-u da se uključi u borbu.

Kobani je zbog borbi napustilo oko 200.000 ljudi, uglavnom Kurda, koji su izbjegli u Tursku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene