Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kriminalci u BiH lani "oprali" najmanje 33 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u Bosni i Hercegovini tijekom 20007. godine otkrila je nekoliko slučajeva "pranja" novca u vrijednosti od 66 milijuna konvertibilnih maraka (33,7 milijuna eura), a u tijeku je velika istraga zbog sumnje da je u zemlju uneseno najmanje 30 milijuna KM zarađenih na preprodaji droge.

Voditelj Financijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Siniša Karan izjavio je za sarajevski "Dnevni avaz" od utorka kako su protekle godine provedene 22 istrage povezane sa sumnjivim financijskim aktivnostima različitih kriminalnih skupina.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Ilustracija Pretresi na više lokacija Velika akcija u susjedstvu: SIPA zaplijenila veće količine popularnog napitka

"Utvrđene su malverzacije na burzi, u trgovini vrijednosnim papirima, paketima dionica, ali i u privatizaciji te prijevare banaka putem kredita kao i makinacije s osiguravajućim društvima i mikrokreditnim organizacijama", pojasnio je Karan.

Ovaj visoki policijski dužnosnik je upozorio i na to kako je očevidno da je teritorij BiH postao prostorom djelovanja prekograničnih kriminalnih organizacija, jer je utvrđeno da su u gotovo sve istraživane slučajeve bili uključeni stranci ili inozemne tvrtke.

Model po kojemu se u BiH "pere" novac zarađen na kriminalu je da stranci u toj zemlji kupe neku tvrtku ili nekretninu, a onda pozajmicom iz kupljene tvrtke vrate novac svojoj tvrtki izvan BiH.

"Tako postanu vlasnici, a novac nikada faktički ne uđe u BiH", kazao je Karan upozorivši kako je očevidno da država nema pravog nadzora nad procesom privatizacije što omogućuje djelovanje kriminalaca.

Isti problem javlja se i kod kupnje dionica na burzama. Poseban je pak problem kada stranci unose "prljavi" novac u BiH i uz posredovanje ga ulože u gradnju nekretnina.

Kada se takav objekt legalizira "opran" je i novac, a "investitori" potom uzimaju hipotekarne kredite na nekretninu i tako zatvaraju transakcijski krug.

SIPA trenutačno vodi istragu o jednom takvom slučaju "pranja" novca u iznosu od 30 milijuna KM (15,3 milijuna eura).

"Sumnjamo da prljavi novac koji je uložen u gradnju jednog objekta u Sarajevu potječe od prodaje droge", kazao je Karan.

Poseban problem policiji predstavljaju zakoni u BiH, jer se tijekom istrage mora dokazati da je doslovno svaka novčanica zarađena ilegalnim poslovima kako bi se slučaj mogao procesuirati na sudu.

"Moramo dokazati za svaku marku da je 'prljava', čemu se onda kriminalci izruguju na sudu", potužio se policijski dužnosnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene