Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i zamjenik predsjednika Šešeljeve Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić načelno su se dogovorili o postizbornoj koaliciji zbog formiranja vlade, piše beogradski 'Blic'.


Prema saznanjima 'Blica', Koštunica je odlučio objaviti pad vlade u subotu i najaviti izvanredne parlamentarne izbore za isti dan kada se održavaju i lokalni izbori u Srbiji tek nakon što je Nikolić izrazio spremnost poslije izbora formirati vladajuću koaliciju s narodnjačkim blokom u kojemu su Koštuničini demokrati i Nova Srbija, Velimira Ilića.

Vezani članci Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak" Ministar financija Zdravko Marić - 1 Marić otkrio detalje rebalansa proračuna: Prihodi se povećavaju za 3, a rashodi za 9,4 milijardi kuna

Prema pisanju lista, zamjenik predsednika SRS odbio je prije toga ponudu Koštunice da SRS dade potporu manjinskoj vladi.

'Blic' navodi da su Koštunica i Nikolić razgovarali u četvrtak i petak, a premijer je zatim tijekom vikenda objavio da sadašnja vlada ne može funkcionirati. Uslijedila je sjednica vlade u ponedjeljak, na kojoj je odluka o prestanku rada vlade i potvrđena, a u hladnom ozračju desetominutne sjednice vlade predloženo je raspisivanje izbora za 11. svibnja te upućen prijedlog srbijanskom predsjedniku za raspuštanje Narodne skupštine.

U tzv. narodnjačkoj koaliciji još ne žele novinarima govoriti o razdoblju poslije izbora. Najdirektniji je lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji kaže da bi bilo besmisleno vladu formirati s istim snagama kao do sada. Glasnogovornik Koštuničinog DSS-a Andreja Mladenović ističe, pak, načelo stranke da se tijekom kampanje ne govori o postizbornim koalicijama, ali je najavio da će nositelj izborne liste DSS i prvi na listi biti predsjednik stranke Vojislav Koštunica. U SRS negiraju da je bilo riječi o bilo kakvim postizbornim koalicijama, osim nekih razgovora prije Koštuničine odluke.

Prema pisanju beogradskog 'Glasa javnosti' čelnik G 17 Plus Mlađan Dinkić i čelnik Demokratske stranke Boris Tadić ugovorili su predizborni savez, Koštunica i Ilić napraviti će to uskoro, a radikali su dovoljni sami sebi.

Prema pisanju tog lista, Ustav propisuje da predsjednik Srbije raspusti parlament i raspiše izbore, ali da bi izbori bili održani 11. svibnja, Tadić ih ne smije raspisati prije 12. ožujka, odnosno najranije 60 dana od održavanja.