Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kakav god bude rasplet zbivanja na Kosovu to neće utjecati na stanje u Bosni i Hercegovini, izjavio je zapovjednik vojnih snaga Europske unije u BiH, general Ignacio Martin Villalain.


'Mi ne predviđamo da će, što god se na kraju zbilo sa statusom Kosova, imati bilo kakav utjecaj na situaciju u ovoj zemlji. No, naravno da smo spremni na svaku situaciju', kazao je general Villalain.

Vezani članci Slika nije dostupna Komšić: 'BiH će opstati' Slika nije dostupna Optužnica protiv krijumčara ljudi

Španjolski general je istaknuo kako u ovom trenutku ne postoje ni planovi za smanjenje sadašnjeg kontigenta EUFOR-a u BiH koji broji dvije tisuće i 300 vojnika smještenih uglavnom na području Sarajeva.

'Raspolažemo i pričuvnim snagama koje u slučaju potrebe mogu biti raspoređene u BiH u vrlo kratkom vremenu. Nadam se da to nikada neće biti nužno', kazao je zapovjednik europskih vojnih snaga.

Komentirajući opće sigurnosno stanje u BiH, Villalain je ocijenio kako ne postoji bilo kakva ozbiljna prijetnja sigurnosti u toj zemlji. 'Mislim da je sigurnosna situacija u BiH povoljna i ne vidim da bi se u budućnosti u tom smislu trebalo nešto promijeniti', kazao je Villalain.

Potvrdio je i kako će snaga pod njegovim zapovjedništvom nastaviti tragati za optuženima za ratne zločine, za kojima je tjeralicu raspisao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.