Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio EULEX

Korupcija na Kosovu: Dignuta optužnica protiv 11 dužnosnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Specijalno tužiteljstvo Kosova podiglo je optužnicu protiv zamjenika kosovskog premijera Bujara Bukoshija i još deset sadašnjih i bivših dužnosnika ministarstva zdravstva zbog više kaznenih djela povezanih s korupcijom.

Podizanje optužnice su za prištinski dnevnik potvrdili glasnogovornik EULEX-a Blerim Krasniqi i odvjetnici optuženih, a zamjenik premijera najviši je vladin dužnosnik koji će zbog optužbe o korupciji odgovarati pred sudom.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

Bukoshi, koji je u kosovskoj vladi zadužen za socijalnu politiku, optužen je da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra zdravstva zlouporabio službeni položaj i ovlaštenja i potpisivao štetne ugovore u vrijednosti od 4 milijuna eura.

Britanska tužiteljica EULEX-a Maria Bamieh je pored Bukoshija za ta kaznena djela optužila i bivšeg glavnog tajnika ministarstva zdravlja Ilira Tolaja te još devet dužnosnika tereteći ih za više kaznenih djela korupcije.

>> Dačić protiv zakletve Žandarmerije u kojoj stoji da 'bez Kosova ne postoji moja Srbija'

Bujar Bukoshi poznat je na kosovskoj političkoj sceni i kao premijer kosovske vlade u egzilu devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je više godina vodio brojne aktivnosti izvan Kosova u vrijeme kada su postojale paralelne institucije koje je tih godina formirao Demokratski savez Kosova i njegov čelnik Ibrahim Rugova.

Pomanjkanje političke volje u borbi protiv korupcije jedna je od najozbiljnijih kritika koje međunarodna zajednica upućuje kosovskim vlastima. Kosovo, koje je u veljači 2008. proglasilo neovisnost, zauzima 112 mjesto na ljestvici organizacije Transparency Internacional koja pokazuje indeks korupcije i koja obuhvaća 183 zemlje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene