Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Određivanje kandidata

Konzultacije o novom predsjedatelju Vijeća ministara BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine započeli su u konzultacije s predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu parlamenta BiH čiji je cilj odrediti kandidate za mandatara za sastav Vijeća ministara, bosanskohercegovačke vlade.

Pozivu državnog vrha za konzultacije o budućem premijeru odazvalo se trinaest od četrnaest parlamentarnih stranaka. Jedino je Stranka za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, koja u parlamentu ima dva zastupnika, odbila poziv za konzultacije potvrdivši kako će u ovom mandatnom razdoblju djelovati isključivo kao oporba.

Đorđe Latinović, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, najavio je kako će konzultacije trajati dva dana, a nakon toga će se bodovanjem doći do imena mandatara čije bi imenovanje morao potvrditi Zastupnički dom. Prema zakonskim odredbama, tri člana Predsjedništva BiH kandidate koje predlože stranke ocjenjuju tako što im daju od jednog do pet bodova. Kandidat koji u konačnici dobije najviše bodova ujedno je prijedlog Predsjedništva BiH za predsjedatelja Vijeća ministara.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom"

Najozbiljniji kandidati oni koje zajednički predlože HDZ BiH i HDZ 1990

Ako dobije natpolovičnu potporu u Zastupničkom domu, predsjedatelj Vijeća ministara nakon toga predlaže ministre koje potom ponovo mora potvrditi parlament. Sukladno nepisanom pravilu rotacije po nacionalnoj osnovi, novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH trebao biti pripadnik hrvatskog naroda. Prema nagađanjima lokalnih medija, najozbiljniji kandidati za državnog premijera bit će oni koje zajednički predlože HDZ BiH i HDZ 1990. odnosno stranke udružene u koaliciju predvođenu Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Najčešće su spominjana imena Borjane Krišto (HDZ BiH) i Martina Raguža (HDZ 1990), dok su iz koalicije predvođene SDP-om dolazile naznake o mogućoj kandidaturi Mladena Ivankovića-Lijanovića iz Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB). (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene