Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlaznost 55,77 posto

Konačni rezultati referenduma u RS-u: 99,81 posto birača zaokružilo 'da'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni su prvi konačni neslužbeni rezultati referenduma u Republici Srpskoj

99,81 posto birača koji su izašli na referendum glasalo je da se 9. siječnja i dalje obilježava kao Dan Republike Srpske.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Zabrinuti za budućnost BiH Američko veleposlanstvo oštro reagiralo na Dodikove prijetnje: "Zajedno sa svojim ulizicama krši Daytonski sporazum" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan rekao je kako glasalo 680.116 glasača, odnosno 55,77 posto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, javlja RTS.

Nevažećih glasačkih listića bilo je 2264.

"Republički referendum je uspješno obavljen i rezultat referenduma je važeći", istaknuo je Karan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon prvih je rezultata poručio kako je ,posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata te dodao da će 25. rujna ući u povijest RS.

Referendum koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim izazvao je burne reakcije u BiH.

Prema biračkom popisu kojega su samo za referendum sačinile vlasti RS pravo glasa imalo je 1.219.395 osoba, no koliko je taj popis vjerodostojan ostalo je dvojbeno. Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH u RS-u živi 1.228.423 stanovnika, a prema biračkom popisu proistječe kako je njih tek nešto više od deset tisuća malodobno odnosno bez prava glasa.

Karan je ipak ustvrdio kako je popis kojega su u RS-u sačinili "najrelevantniji" odnosno točniji i od popisa stanovništva i od središnjeg popisa birača u BiH.

"To su građani koji s 15. srpnjem imaju prebivalište u RS-u i automatski imaju pravo glasa", kazao je Karan. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene