Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Komori preuzeli nadzor nad pobunjenim otokom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojnici Komora, države na arhipelagu Indijskoga oceana, preuzeli su u utorak nadzor nad pobunjenim otokom Anjouanom i to uspješnim pomorskim napadom uz potporu snaga Afričke unije.

Napali su u zoru ne bi li svrgnuli samozvanoga vođu Mohameda Bacara, nekadašnjega policajca koji se školovao u Francuskoj, a koji je 2001. preuzeo vlast i održao se i nakon ilegalnih izbora održanih prošle godine na tome brdovitu otoku s tristo tisuća stanovnika.

Pročitajte i ovo Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Novi sukob Tko su hutisti, zašto napadaju brodove u Crvenom moru i kakav im je status na Bliskom istoku: Sve o pobunjeničkoj skupini koja je zaratila s SAD-om Otok Kauai na Havajima Što to on gradi? Golemi tajni građevinski projekt iza zida: "Ima podzemno sklonište i otvor za bijeg! Ovakvo nešto radi samo vojska"

"Otok Anjouan pod potpunim je nadzorom vojske", rekao je bojnik Ahmed Sidi na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima Afričke unije na susjednome otoku Moheliju.

"Zasad nema ni mrtvih ni ranjenih. Vođe pobunjenika pobjegli su, a nijedan još nije pronađen", dodao je.

Telefonske su veze prekinute, a nema ni nezavisne potvrde niti vijesti o tome gdje je pobunjenički vođa Bacar.

Vladin glasnogovornik rekao je kako se vjeruje da je Bacar odjeven u žensku odjeću pokušao pobjeći čamcem do obližnjega francuskog otoka Mayottea.

Anjouan je jedan od triju otoka komorskoga arhipelaga na kojem pučevi nisu rijetkost. Nezavisnost od Francuske Komori su stekli 1975. U državi koja je najpoznatija po proizvodnji začina i mirisa živi oko sedamsto tisuća stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene