Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatočenik CIA-e

Osamu otkucao Hasan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravi proboj koji je doveo do čelnika Al Kaide Osame bin Ladena došao je od tajanstvenog zatočenika CIA-e, Hasana Gula, prema posebnom izvješću Reutersa.

Na temelju intervjua s dvadesetak sadašnjih i bivših visokih dužnosnika obavještajnih službi, Bijele kuće i State Departmenta, posebno izvješće istražuje politike i aktivnosti Sjedinjenih Država u njihovoj 13-godišnjoj potrazi za Bin Ladenom. Prema izvješću, Gul je bio taj koji je nakon višegodišnjih zavaravajućih indicija drugih zatočenika konačno pružio informaciju koja je nagnala CIA-u da se usredotoči na intenzivno traganje za Abu Ahmedom Al Kuvajtijem, što je pseudonim kurira koji će ih dovesti do Bin Ladena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Peta obljetnica CIA 'UŽIVO' Kako je izgledala likvidacija Osame bin Ladena Slika nije dostupna Zamrznuta scena PROŠLO JE 5 GODINA Nakon ubojstva Bin Ladena promijenila se jedna važna stvar

>> Neviđeni gaf: 'Osamu su napali teroristi iz Zvjezdanih staza'

>> Prvi senator vidio slike mrtvog Osame: Prizor je jeziv!

Dva su američka dužnosnika kazala za Reuters kako američka vlada vjeruje da je Gul, kojeg su pakistanske vlasti oslobodile 2007., ponovo postao militant na ratištu. Za Bin Ladena se dugo vjerovalo da se skriva u nepristupačnim planinskim područjima na granici Pakistana i Afganistana, ali mu je skrovište pronađeno u garnizonskom gradu Abotabadu, 100-ak km od Islamabada, gdje je ubijen u helikopterskoj akciji američkih mornaričkih komandosa 2. svibnja. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene