Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Klimatske promjene središnja tema Opće skupštine UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatske promjene, financiranje razvoja, primjena globalne antiterorističke strategije, reforme upravljanja UN-om i ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja glavne su teme 62. zasjedanja Opće skupština UN-a na kojem se se idućeg tjedna u New Yorku okupiti predstavnici 192 zemlje članice Svjetske organizacije, među kojima i oko 80 predsjednika država ili vlada.

Uz opću raspravu na skupštini, u glavnom sjedištu UN-a na East Riveru usporedo će se održati i više zasebnih multilateralnih sastanaka na visokoj razini, posvećenih klimatskim promjenama, Darfuru, Iraku, Afganistanu, Kosovu i procesu 'Kvarteta' za Bliski istok.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

"Vjerujem da će to biti najintenzivnije razdoblje multilateralne
diplomacije u povijesti UN-a. Kako ulazimo sve dalje u 21. stoljeće, UN je još jednom globalni forum na kojem se raspravljaju pitanja i dogovaraju rješenja", ocijenio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Više nego ikad prije, globalni izazovi traže globalna rješenja. UN je primjeren multilateralni forum za poduzimanje akcije. Zato revitalizacija ove Opće skupštine zaslužuje našu najveću pozornost", rekao je na otvaranju pripremnog dijela zasjedanja novi predsjednik Opće skupštine UN Srđan Kerim, bivši makedonski ministar vanjskih poslova.

U ponedjeljak će se više od 70 predsjednika i premijera i 80 drugih nacionalnih predstavnika okupiti na UN-ovom "klimatskom summitu", najvećem sastanku svjetskih čelnika posvećenog klimi do sada.

Pod naslovom "Budućnost u našim rukama: Obraćanje izazovu vodstva kod klimatskih promjena", skup treba osigurati politički zamah za Konferenciju UN-a o klimatskim promjenama (Bali, od 3. do 14. prosinca), s kojom započinju pregovori o novom globalnom klimatskom sporazumu, za razdoblje nakon isteka Sporazuma iz Kyota.

Ban Ki-moon otvorit će skup govorom na zajedničkoj sjednici, nakon čega će se na četiri istodobne plenarne sjednice razmatrati četiri glavne teme: ublažavanje, prilagodba, tehnologija i financiranje.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji vodi izaslanstvo RH na 62. zasjedanju Opće skupštine, bit će prvi od četrdesetak govornika na panelu "Ublažavanje".

Na klimatskom summitu sudjeluje i predsjednik SAD George W. Bush, koga je čelnik UN-ova tajništva za klimu Yvo de Boer u subotu pohvalio za značajnu političku promjenu u protekloj godini i "prepoznavanje da su klimatske promjene globalno pitanje koje traži globalni odgovor".

Predsjednik Mesić u ponedjeljak će sudjelovati i na skupu posvećenom izazovima vanjske politike i globalnog vodstva u 21. stoljeću, kojeg zajednički organiziraju Ured za partnerstvo UN-a i Zaklada Louise T. Blouin.

Uz hrvatskog predsjednika, na tom će skupu govoriti predsjednik Europske komisije Jose Barroso, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, generalni direktor WTO-a Pascal Lamy i drugi čelnici.

Otvaranje glavne rasprave na 62. zasjedanju Opće skupštine UN zakazano je za utorak u 10 sati, po lokalnom vremenu, uz govore glavnog tajnika Ban Ki-moona i američkog predsjednika Busha, kao predstavnika zemlje domaćina glavnog sjedišta UN-a. Predviđeni su i govori predsjednika Brazila, Francuske, Makedonije, Čilea i drugih, te premijera Portugala ispred EU.

Predsjednik Mesić održat će govor na Općoj skupštini UN-a u četvrtak 27. rujna, kao drugi govornik u jutarnjem dijelu zasjedanja.

Tijekom boravka u New Yorku, predsjednik Mesić i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović održat će i niz bilateralnih susreta, koji bi, među ostalim, trebali pridonijeti i jačanju podrške kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN u razdoblju 2008./09., o čemu će Opća skupština odlučivati 16. listopada.

Predsjednik Mesić bit će u utorak među uzvanicima na večeri što je za šefove izaslanstva na zasjedanju Opće skupštine priređuje američki predsjednik Bush.

U srijedu će sudjelovati u radu tzv. Clintonove inicijative,
okupljanja osoba iz svjetskog političkog i javnog života koje, s
ciljem konkretnog utjecanja na aktualne svjetske probleme, saziva bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Predsjednik Mesić u New Yorku će se sastati i s predstavnicima židovskih organizacija B'nai B'rith, Američki židovski odbor i Vijeće svjetskog Židovstva.

Hrvatski će predsjednik u četvrtak posjetiti otvaranje izložbe
fotografija spomeničke baštine pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj, "World heritage sites in Croatia" u galeriji Svjetske spomeničke zaklade u New Yorku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene