Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Poruka UN-ovu skupu o klimi

Mesić: Očuvanje Zemlja mora na prvo mjesto prioriteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u obraćanju Summitu UN-a o klimatskim promjenama u New Yorku podupro inicijativu da se u Svjetskoj organizaciji na najvišoj razini raspravlja o globalnoj prijetnji klimatskih promjena.

Istaknuvši kako su danas nepotrebne rasprave o tome mijenja li se klima u svijetu, Mesić je kazao kako je tehnološki napredak, koji treba biti osnova za napredak čovječanstva, 'donio sa sobom, u obliku kolateralne štete, promjene koje u sebi nose ubojiti potencijal ugrožavanja ne više napretka, nego i same egzistencije ljudske vrste'.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Slika nije dostupna Arktik, barometar klimatskog zatopljenja

>> Mesić iznenađen jer su ga nazvali 'drugi Tito'

U videoporuci kojom se obratio skupu, kao i većina od 100 predsjednika država ili vlada koji sudjeluju na njemu, Mesić je rekao da 'čovječanstvo, ljudski rod, ne pojedine države ili pojedini narodi, nego upravo ljudski rod okupljen preko svojih predstavnika u UN-u mora uspostaviti red prvenstva i u tome redu očuvanje Zemlje, njezine flore i faune, sprječavanje daljnjih klimatskih promjena, što mijenjaju lice Zemlje, moraju dobiti neprijeporno prvo mjesto'.

Izrazio nadu da će UN-ov klimatski skup pokazati u kojem smjeru ići

'Potrebna nam je nova svjetska platforma za odlučnu i usklađenu borbu protiv daljnjega pogoršanja u području globalnih klimatskih promjena', rekao je Mesić.

Najodlučnije poteze i najjasnija stajališta, po njegovim riječima, treba očekivati od onih koji najviše pridonose klimatskim promjenama, a istodobno treba imati sluha i razumijevanja za one čija je odgovornost u tome - zbog njihove nerazvijenosti - najmanja, ali već jesu ili će postati najveće žrtve tih promjena. Mesić je izrazio nadu da će UN-ov klimatski skup pokazati pravi smjer u kojemu treba ići i da će pridonijeti konkretnim rezultatima.

Predsjendik Mesić u utorak će se u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene