Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u obraćanju Summitu UN-a o klimatskim promjenama u New Yorku podupro inicijativu da se u Svjetskoj organizaciji na najvišoj razini raspravlja o globalnoj prijetnji klimatskih promjena.


Istaknuvši kako su danas nepotrebne rasprave o tome mijenja li se klima u svijetu, Mesić je kazao kako je tehnološki napredak, koji treba biti osnova za napredak čovječanstva, 'donio sa sobom, u obliku kolateralne štete, promjene koje u sebi nose ubojiti potencijal ugrožavanja ne više napretka, nego i same egzistencije ljudske vrste'.

Vezani članci Slika nije dostupna Prijete nesnosne vrućine, suše i razorne oluje! Slika nije dostupna Arktik, barometar klimatskog zatopljenja

>> Mesić iznenađen jer su ga nazvali 'drugi Tito'

U videoporuci kojom se obratio skupu, kao i većina od 100 predsjednika država ili vlada koji sudjeluju na njemu, Mesić je rekao da 'čovječanstvo, ljudski rod, ne pojedine države ili pojedini narodi, nego upravo ljudski rod okupljen preko svojih predstavnika u UN-u mora uspostaviti red prvenstva i u tome redu očuvanje Zemlje, njezine flore i faune, sprječavanje daljnjih klimatskih promjena, što mijenjaju lice Zemlje, moraju dobiti neprijeporno prvo mjesto'.

Izrazio nadu da će UN-ov klimatski skup pokazati u kojem smjeru ići

'Potrebna nam je nova svjetska platforma za odlučnu i usklađenu borbu protiv daljnjega pogoršanja u području globalnih klimatskih promjena', rekao je Mesić.

Najodlučnije poteze i najjasnija stajališta, po njegovim riječima, treba očekivati od onih koji najviše pridonose klimatskim promjenama, a istodobno treba imati sluha i razumijevanja za one čija je odgovornost u tome - zbog njihove nerazvijenosti - najmanja, ali već jesu ili će postati najveće žrtve tih promjena. Mesić je izrazio nadu da će UN-ov klimatski skup pokazati pravi smjer u kojemu treba ići i da će pridonijeti konkretnim rezultatima.

Predsjendik Mesić u utorak će se u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju