Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Apel gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička kojim od Nijemaca traži financijsku pomoć i tehničke informacije koje bi omogućile izgradnju zida duž istočne ukrajinske granice kako bi se spriječili ruski upadi u zemlju izazvao je nemalo čuđenje prisutnih u Berlinu.


Kličkova molba iznenadila je s obzirom na činjenicu da je Berlin čvrstom granicom između istočnog i zapadnog dijela bio podijeljen punih 28 godina i predstavljao je simbol Hladnoga rata.

Vezani članci Sergej Lavrov u Hrvatskoj Lavrov o samitu u Ukrajini na kojem sudjeluje i Plenković: To je skup vještica Plinska rafinerija Ukrajina će zbog njemačko-ruskog projekta godišnje ostati bez 1,5 milijardi dolara: "Smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem"

'Bili bismo presretni kad bismo dobili pomoć od svih prijatelja Ukrajine', kazao je bivši boksač koji je dio života proveo u Njemačkoj.

Kličko je objasnio da bi podizanje zida onemogućilo rusku dopremu pomoći u oružju i ljudstvu proruskim pobunjenicima, dodavši kako bi njemačka financijska pomoć i know-how bili dočekani sa zahvalnošću.

Putin ismijao sankcije EU i SAD-a

Početkom mjeseca premijer Arsenij Jacenjuk najavio je da se planira izgradnja zida duž granice s Rusijom.

'Odluka o osiguranju granica slobodna je volja Ukrajinaca. I razumljiva je', rekla je glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel, Christine Wirtz.

Njemačka vlada zasad nije dobila nikakav službeni zahtjev da podupre takav projekt niti postoje planovi o tome. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook