Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Taj rep, kakva je to snaga'

VIDEO Kit od 50 tona REPOM pomeo surfera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je surfer u Australiji imao podosta sreće kada ga je udarcem repom 'pomeo' južni glatki kit težak oko 50 tona.

Odrasli kit je uživao na površini mora sa svojim mladuncem, no životinje su se u jednom trenutku počele približavati obali te su stigle do skupine od 20-ak surfera, koji su čekali dobar val na plaži Bondi u Sydneyju.

Pročitajte i ovo Ulješure Stigli u Jadran VIDEO Skupina velikih kitova snimljena kod našeg otoka, stručnjaci strahuju da bi se mogla dogoditi tragedija: "Ne približavajte im se!" Ilustracija kod Portugala Jedriličara napalo pet kitova ubojica: "Trgali su dijelove broda, kormilo su rastavili za minutu"

>> VIDEO Rijetka snimka rađanja kita ubojice

Isprva se činilo da su kitu surferi zanimljivi kao i on njima, no u jednom je trenutku munjevito zamahnuo repom i 'pomeo' dvojicu sufera zajedno s njihovim daskama. Deblji kraj izvukao je Bishan Rajapakse, koji je ostao ležati u moru s licem ispod površine bez svijesti. 

'Moglo je to potpuno drugačije završiti'

Bishanu je njegov prijatelj Chris Collacot pomogao da izađe iz mora te mu je odmah na obali pružena liječnička pomoć. 'Mi smo se baš trudili biti dobri i ne približavati se kitu previše, no on je došao do nas i to je bilo to',  ispričao je kasnije Chris. Njegov je prijatelj pak prevezen u bolnicu. 'Sjećam se kako sam baš u jednom trenutku pomislio kako će me sigurno pogoditi ako zamahne repom. I to se dogodilo, i to jako brzo, u trenutku', rekao je Bishan Rajapakse.

Rajapakse je bio u nesvijesti nekoliko sekundi i čini se da, na njegovu veliku sreću, nije zadobio teže ozljede, osim što su ga boljeli glava i rame. Richard Freeman također je bio u skupini surfera u trenutku incidenta. On smatra da su stvari mogle završiti mnogo gore nego što jesu. 'Taj rep, kakva je to snaga. Bože moj, to je bilo...Samo mi je drago da je čovjek u redu jer sve je to moglo završiti sasvim drugačije', rekao je Freeman.

'Ovo je dobar podsjetnik'

Inače, kad kit pliva s mladuncem, čovjek se od njega treba udaljiti najmanje 300 metara. Anthony Harries, spasilac s plaže, smatra da je ovo dobar podsjetnik surferima da ostave kitovima uvijek dovoljno prostora. 'To je dobra poruka ljudima da se ne približavaju ovim sisavcima. To su ekstremno snažne životinje koji mogu težiti i do 80 tona', kaže Harries.

Što se tiče Bishana Rajapaksea, on još nije svjestan koliko je imao sreće. 'Još sam pun strahopoštovanja prema kitu tako da nisam stigao razmisliti o ozljedama', rekao je Bishan.

Inače, južni glatki kit obitava u južnim subpolarnim područjima i može narasti do dužine od 16 metara, a ovaj je video svojim mobilnim telefonom snimio jedan zaposlenik australske televizijske postaje Channel 10.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene