Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BALISTIČKI PROJEKTIL

Kina reagirala na novu provokaciju Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je pozvala na "miroljubivi dijalog i konzultacije" kao jedino moguće rješenje krize na Korejskom poluotoku, nakon što je Sjeverna Koreja ponovno testirala balistički projektil, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenose agencije.

Kina se protivi sjevernokorejskom kršenju rezolucija UN-a, rekao je glasnogovornik Geng Shuang. "Kina poduzima korake i nastavit će poduzimati korake kako bi se riješilo to pitanje", dodao je, pozvavši sve strane da pokažu suzdržanost. "To se pitanje može riješiti jedino putem miroljubivog dijaloga i konzultacija", rekao je Geng.

Pročitajte i ovo Ilustracija 600 nestalih Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija Ilustracija Satelit s balističkom tehnologijom SAD oštro kritizirao Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete: "Drsko kršenje nekoliko rezolucija diže tenzije"

Sjeverna Koreja objavila je da je u utorak uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu. Raketa Hwasong-14 dosegla je visinu od 2,802 kilometra i precizno je pogodila metu udaljenu 933 kilometra nakon leta od 39 minuta, objavila je Sjevernokorejska televizija. Testiranje je nadgledao sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un, prenosi Reuters.

"Pokusno ispaljivanje izvedeno je pod najoštrijim mogućim kutem i nije imalo nikakvog negativnog utjecaja na susjedne zemlje", priopćila je Sjevernokorejska televizija.

Sjeverna Koreja također je objavila da sada posjeduje sposobnost gađanja ciljeva u bilo kojem dijelu svijeta. Stručnjaci međutim na temelju putanje projektila procjenjuju da bi raketa mogla doseći američku saveznu državu Aljasku.

Pokusno lansiranje dogodilo se nekoliko dana uoči summita G20 u Hamburgu na kojemu bi američki predsjednik Donald Trump trebao s kineskim kolegom Xijem Jinpingom i japanskim premijerom Shinzom Abeom razgovarati o rješavanju sjevernokorejske krize.

Trump, koji je pozvao Kinu da pomogne u obuzdavanju Pjongjanga, poslao je niz tvitova nakon lansiranja. "Sjeverna Koreja upravo je lansirala još jedan projektil. Zar taj momak nema ništa pametnije raditi u životu?", upitao se Trump, očito aludirajući na sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una. "Teško je vjerovati da će Južna Koreja i Japan to dugo trpjeti. A možda će Kina napraviti neki radikalan potez kako bi jednom zauvijek završila ova besmislica", napisao je Trump.

Abe je nakon ispaljivanja rekao da ono pokazuje "sve veću prijetnju" iz Sjeverne Koreje te dodao da će na samitu G20 pozvati Xija i ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odigraju konstruktivniju ulogu" u rješavanju krize.

Japansko ministarstvo obrane priopćilo je da je projektil, koji je lansiran rano ujutro u utorak, pao u Japansko more nakon što je dosegao krstareću visinu "puno višu od 2500 km".

Južna Koreja ranije je objavila da istražuje mogućnost da je sjevernokorejska raketa interkontinentalni balistički projektil (ICBM), dok je američko Pacifičko zapovjedništvo ustvrdilo da je riječ o "balističkom projektilu srednjeg dometa", prenosi agencija dpa.

Japanska vlada priopćila je da je raketa pala u Japansko more "na području japanske ekskluzivne gospodarske zone" te dodala da snažno prosvjeduje zbog jasnog kršenja rezolucija UN-a.

Raketa je ispaljena iz zračne luke u Panghjonu, oko 100 km sjeverozapadno od glavnog grada Pjongjanga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene