Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješno lansiranje

Na rubu incidenta! Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je umalo pala u japansku gospodarsku zonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja u utorak je ispalila balističku raketu iz zapadne regije u more na istočnoj obali, priopćila je vojska Južne Koreje.

Raketa je letjela oko 40 minuta i mogla je pasti u Japansku ekskluzivnu gospodarsku zonu, priopćila je japanska vlada, dodajući da snažno prosvjeduje zbog jasnog kršenja rezolucija UN-a. Raketa je ispaljena oko 00.40 GMT sa zračne luke u Panghyonu, oko 100 km sjeverozapadno od glavnog grada Pyongyanga, priopćila je južnokorejska vojska.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

To lansiranje rakete posljednje je od nekoliko raketnih projektila koje je Pyongyang počeo ispaljivati početkom lipnja, a koje je dio razvoja rakete s nuklearnom glavom kojom bi Pyongyang mogao dosegnuti teritorij Sjedinjenih Država.

Ranije ovog tjedna, Sjeverna Koreja bila je ključna tema u telefonskim razgovorima čelnika SAD-a, Kine i Japana. Čelnici obiju azijskih zemalja potvrdili su svoju predanost ideji Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja. 

Sjeverna Koreja objavljuje uspješan test dugometražne "interkontinentalne" rakete, piše BBC. Ovo je prvi put da je Sjeverna Koreja uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), koja bi mogla potencijalno imati raspon do SAD-a. Sjeverna Koreja nedavno je povećala učestalost svojih nuklearnih i raketnih testova, podizanjem međunarodnih napetosti.

Sjeverna Koreja je objavila i kako će se danas iza 15 obratiti javnosti i priopćiti važnu vijest.

Trump tvitao: "Može li ovaj momak učiniti što bolje sa svojim životom"

U međuvremenu se oglasio američki predsjednik Donald Trump preko svog Twittera.

 

 

"Sjeverna Koreja je upravo lansirala još jednu raketu. Može li ovaj momak učiniti što bolje sa svojim životom? Teško je vjerovati da će Južna Koreja i Japan ovo još dugo podnositi. Možda će Kina učiniti ozbiljan potez prema Sjevernoj Koreji i završiti ovu glupost jednom zauvijek!", poručio je Trump u tvitovima.

Novi projektil Hwasong-14

Spikerica sjevernokorejske državne televizije objavila je naciji vijest o uspješno ispaljenoj interkontinentalnoj raketi.

"Pod strateškom odlukom vođe Kim Jong Una, znanstvenici i tehničari Sjevernokorejske akademije obrambenih znanosti uspješno su testno ispalili novorazvijeni interkontinentalni balistički projektil "Hwasong-14", objavila je sjevernokorejska televizija.

Dodali su da je projektil dostigao visinu od 2802 kilometra i letio je do udaljenosti od 933 kilometra. (Hina/K.B./S.Ve.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene