Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina svako malo demonstrira svoju vojnu silu, a s obzirom na tenzije u Južnom kineskom moru, očito je da suparnicima želi pokazati svoju snagu.


Kineska vojska održala je impresivnu vojnu vježbu u Istočnom kineskom moru u koju su bile uključene stotine brodova i podmornica iz sve tri flote Narodne oslobodilačke vojske.

Vezani članci Američki razarač Decatur (Foto: Arhiva/AFP) Čin koji bi mogao razljutiti Kineze: Američka mornarica provocira razaračem Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije (Foto: AFP) Rusija priprema najveće vojne vježbe od hladnog rata, sudjeluju i Kinezi

Mobilizirano je 300 brodova, na desetke borbenih aviona, a uključeni su i vojnici zemaljskih postrojbi, izvijestio je China Times.

Kinesko ministarstvo obrane poručilo je kako su vojne vježbe 'rutinske' i da nisu usmjerene protiv treće strane.

Međutim, činjenica je da se održavaju kada su tenzije u Istočnoj Aziji sve veće, kao posljedica međunarodne arbitraže i odluke suda u Den Haagu da Kina nema teritorijalno pravo na Južnom kineskom moru.

Isto tako, Kina je više puta osudila prisutnost američkih ratnih brodova u Južnom kineskom moru kao prijetnju kineskom suverenitetu i sigurnosnim interesima zemlje.

'Narodna oslobodilačka vojska je spremna. Trebamo ih razbiti kao što je to učinio Deng Xiaoping u Vijetnamu 1979.' kazao je izvor blizak kineskoj vojsci za Reuters, a prenosi RT.