Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina svako malo demonstrira svoju vojnu silu, a s obzirom na tenzije u Južnom kineskom moru, očito je da suparnicima želi pokazati svoju snagu.


Kineska vojska održala je impresivnu vojnu vježbu u Istočnom kineskom moru u koju su bile uključene stotine brodova i podmornica iz sve tri flote Narodne oslobodilačke vojske.

Vezani članci Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Prosvjednici u Hong Kongu ne poštuju zabranu nošenja maske Kineski stealth borbeni zrakoplov J-20 (Foto: Arhiva/AFP) Kinezi prijete: ''Oni su na prekretnici uporabe nekih od najmodernijih sustava naoružanja na svijetu"

Mobilizirano je 300 brodova, na desetke borbenih aviona, a uključeni su i vojnici zemaljskih postrojbi, izvijestio je China Times.

Kinesko ministarstvo obrane poručilo je kako su vojne vježbe 'rutinske' i da nisu usmjerene protiv treće strane.

Međutim, činjenica je da se održavaju kada su tenzije u Istočnoj Aziji sve veće, kao posljedica međunarodne arbitraže i odluke suda u Den Haagu da Kina nema teritorijalno pravo na Južnom kineskom moru.

Isto tako, Kina je više puta osudila prisutnost američkih ratnih brodova u Južnom kineskom moru kao prijetnju kineskom suverenitetu i sigurnosnim interesima zemlje.

'Narodna oslobodilačka vojska je spremna. Trebamo ih razbiti kao što je to učinio Deng Xiaoping u Vijetnamu 1979.' kazao je izvor blizak kineskoj vojsci za Reuters, a prenosi RT.