445138
445138
445138
445138
445138

U KINI SE POZIVA NA VOJNU SILU 'Ako vaši brodovi uđu u Južno kinesko more, napast ćemo ih bez oklijevanja'

  • , 02.08.2016., 07:26
  • Autor:
  • komentara

Australske brodove koji uđu u Južno kinesko more treba napasti bez oklijevanja, objavile su utjecajne kineske državne novine Global Times.

 
 
 
 
Hoće li Kina napasti australske brodove? (Foto: AFP)
Hoće li Kina napasti australske brodove? (Foto: AFP)

U uvodniku pod naslovom 'Australija će naučiti lekciju' poziva se na napade na Australiju i njezine brodove jer je podržala odluku arbitražnog suda u Den Haagu da Kina nema povijesno pravo nad Južnokineskim morem. Ta je odluka izazvala buru negodovanja među kineskim vlastima, a pogotovo na društvenim mrežama čiji korisnici su pozivali na rat s Filipinima koji su i pokrenuli arbitražni postupak oko kontrole nad Južnim kineskim morem. Nakon Filipina, sada kineski državni medij praktički poziva na rat s Australijom.

'Australija sebe naziva principijelnom državom, no kada treba udovoljiti Washingtonu, onda je spremna učiniti sve da bi mu pokazala svoju odanost. Kina se mora osvetiti i dati im do znanja da su u krivu. Snaga Australije na znači nam ništa u usporedbi sa sigurnošću naše zemlje. Ako australski brodovi uđu u Južno kinesko more, bit će idealna meta za upozorenje i napad Kine', stoji u Global Timesu.

Ranije ove godine zapovjednik američke Sedme flote, Joseph P. Aucoin kazao je kako bi bilo u najboljem interesu za regiju da Australija pošalje svoje brodove na udaljenost od 20-ak kilometara od spornog područja. No, niti jedan od australskih brodova za sada nije poslan ni blizu.

Kineske državne novine naglašavaju snažne gospodarske veze Australije i Kine koja je njezin najveći trgovinski partner pa ih iznenađuje stav spram Pekinga kad je u pitanju situacija u Južnom kineskom moru.

Global Times nije propustio spomenuti i australsku 'neslavnu povijest koja je počela kao offshore zatvor Ujedinjenog Kraljevstva'.

'Australija je neočekivano postala glavna u nanošenju udaraca Kini i njezinim interesima, a stav joj je žešći nego u zemalja koje su direktno uključene u svađu oko utjecaja na Južnom kineskom moru. No, te njezine bezuspješne prijetnje neće dugo trajati', zaključuje kineski državni mediji a prenosi Business Insider.

Podsjetimo, stalni međunarodni arbitražni sud u Den Haagu je po tužbi Filipina presudio kako nema dokaza da je Kina, koja svojata gotovo cijelo Južnokinesko more s grebenima i otocima koje i drugi smatraju svojima, kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tim vodama i bogatstvima jer su ondje velike zalihe ugljikovodika.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se