Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće poruke

U KINI SE POZIVA NA VOJNU SILU 'Ako vaši brodovi uđu u Južno kinesko more, napast ćemo ih bez oklijevanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australske brodove koji uđu u Južno kinesko more treba napasti bez oklijevanja, objavile su utjecajne kineske državne novine Global Times.

U uvodniku pod naslovom 'Australija će naučiti lekciju' poziva se na napade na Australiju i njezine brodove jer je podržala odluku arbitražnog suda u Den Haagu da Kina nema povijesno pravo nad Južnokineskim morem. Ta je odluka izazvala buru negodovanja među kineskim vlastima, a pogotovo na društvenim mrežama čiji korisnici su pozivali na rat s Filipinima koji su i pokrenuli arbitražni postupak oko kontrole nad Južnim kineskim morem. Nakon Filipina, sada kineski državni medij praktički poziva na rat s Australijom.

'Australija sebe naziva principijelnom državom, no kada treba udovoljiti Washingtonu, onda je spremna učiniti sve da bi mu pokazala svoju odanost. Kina se mora osvetiti i dati im do znanja da su u krivu. Snaga Australije na znači nam ništa u usporedbi sa sigurnošću naše zemlje. Ako australski brodovi uđu u Južno kinesko more, bit će idealna meta za upozorenje i napad Kine', stoji u Global Timesu.

Ranije ove godine zapovjednik američke Sedme flote, Joseph P. Aucoin kazao je kako bi bilo u najboljem interesu za regiju da Australija pošalje svoje brodove na udaljenost od 20-ak kilometara od spornog područja. No, niti jedan od australskih brodova za sada nije poslan ni blizu.

Kineske državne novine naglašavaju snažne gospodarske veze Australije i Kine koja je njezin najveći trgovinski partner pa ih iznenađuje stav spram Pekinga kad je u pitanju situacija u Južnom kineskom moru.

Global Times nije propustio spomenuti i australsku 'neslavnu povijest koja je počela kao offshore zatvor Ujedinjenog Kraljevstva'.

'Australija je neočekivano postala glavna u nanošenju udaraca Kini i njezinim interesima, a stav joj je žešći nego u zemalja koje su direktno uključene u svađu oko utjecaja na Južnom kineskom moru. No, te njezine bezuspješne prijetnje neće dugo trajati', zaključuje kineski državni mediji a prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Brod kineske obalne straže u patroli blizu spruda Scarborough Nemirno more Tenzije u Južnom kineskom moru: Filipini optužuju Kinu za zastrašivanje

Podsjetimo, stalni međunarodni arbitražni sud u Den Haagu je po tužbi Filipina presudio kako nema dokaza da je Kina, koja svojata gotovo cijelo Južnokinesko more s grebenima i otocima koje i drugi smatraju svojima, kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tim vodama i bogatstvima jer su ondje velike zalihe ugljikovodika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene