Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina jača vojsku kao osiguranje protiv strahota koje je zemlja pretrpjela u Drugome svjetskom ratu, objavio je u petak vojni list u trenutku kad predsjednik države Xi Jinping putuje u Rusiju na obilježavanje 70. godišnjice završetka toga rata.


Jačanje kineske vojske, što podrazumijeva razvoj zrakoplova nevidljivih za radar i protusatelitskih raketnih sustava, zabrinjava i regiju i Washington otkako je 2013. na vlast došao Xi koji ima i čvršći odnos prema pomorskim sporovima.

Vezani članci Kineski stealth borbeni zrakoplov J-20 (Foto: Arhiva/AFP) Kinezi prijete: ''Oni su na prekretnici uporabe nekih od najmodernijih sustava naoružanja na svijetu" Slika nije dostupna Što to "kuhaju" Kinezi? Snimljen novi teški tenk i borbeno vozilo

Kinesko-japanski odnosi već su dugo zatrovani izostankom japanske želje da se iskupi, tvrdi Kina, za okupaciju dijelova Kine prije i u ratu i zato Peking ne propušta priliku da svoj narod podsjeti na to razdoblje.

Vlada je najavila cijeli niz velikih događaja kojima će se obilježiti godišnjica završetka rata, a u rujnu će biti i vojna parada u Pekingu. Xi će u Moskvi u subotu sudjelovati na sličnoj paradi na kojoj će marširati i kineski vojnici.

ŠTIT 15: Hrvatski i slovenski vojnici pokazali svoju moć

U dugačkom uvodniku službenog dnevnika Narodnooslobodilačke vojske kaže se da je Kina pretrpjela poniženje japanske invazije zato što je u to doba bila slaba i vojno zaostala.

"U slaboj državi vojska će slabjeti, a kad se to dogodi, ponize vas", piše vojni list. "I danas svijetu nedostaje mira, a u međunarodnoj konkurenciji i dalje nema bitne promjene u odnosu na 'zakon džungle'", dodaje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook