Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina: Kontrola rađanja stvara podjele u društvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska politika kontrole rađanja u proteklih gotovo 30 godina primjene uspješno je ograničila rast stanovništva, ali je istodobno postala izvor novih podjela u društvu u kojem bogatiji i utjecajniji slojevi svjesno i nekažnjeno krše zakon kojim je paru dozvoljeno imati samo jedno dijete

Iako statistika pokazuje da je posljednjih godina prirodni prirast stanovništva pod kontrolom, kineske vlasti još ne planiraju ukinuti zabranu zbog koje Kina danas ima 'samo' 1,3 milijarde stanovnika umjesto 1,7 milijarde koliko bih ih bilo bez zakonskih ograničenja.

Pročitajte i ovo Slađana Ivić Svijeće za poginulu djevojčicu Mještani su upozoravali na opasnu prometnicu na kojoj je stradalo dijete: "Žalili smo se, ljutili, ali to su veći interesi" U prometnoj nesreći u Dugom Selu poginulo je dijete - 8 Očevid u tijeku Strašna tragedija: Kamion pregazio djevojčicu koja se vraćala iz škole - "Čuli smo strašan udarac"

U Kini se po podacima kineskih vlasti godišnje rađa tek osam do deset milijuna djece, a veći gradovi poput Pekinga i Šangaja već bilježe negativni prirast.

No, propise koji su stupili na snagu krajem 70-ih godina danas sve više krše bogatiji i moćniji slojevi stanovništva koji prikrivajući svoje prihode plaćaju manje kazne ili ih naprosto ne plaćaju.

Kinesko zakonodavstvo tretira rađanje više djece od zakonom
propisanog broja kao djela u kojima nema žrtava pa su takvi postupci nisko na listi prioriteta pravosuđa.

Stoga su u kineskoj javnosti sve glasniji zahtjevi za učinkovitim
sankcioniranjem onih koji krše zakone. Prema podacima kineskih vlasti među tisućama parova koji su se odlučili na više od jednog djeteta najzastupljeniji su lokalni dužnosnici i privrednici.

Tako je, primjerice, u 'prekršaju' u provinciji Hunan evidentirano
1.900 osoba, sve redom vladinih dužnosnika, privatnih poduzetnika i istaknutijih pripadnika javnog života.

Kazne za prekršioce odmjeravaju se u skladu s njihovim primanjima no kineski mediji navode da je posebno u slučaju privatnika teško utvrditi stvarne prihode, a jednako je teško kazne nakon toga i naplatiti.

Među najvećim do sada izrečenim kaznama je ona izrečena vlasniku rudnika koji je kažnjen s gotovo 200 tisuća dolara kazne zbog toga što je imao više od jednog djeteta, no on je kaznu odbio platiti. Vlasti su se tada suočile s činjenicom da nemaju mehanizama naplate kazne.

Stoga se sada poziva na koordiniranje rada pravosudnih i policijskih tijela s poreznicima kako bi se počele uspješnije određivati i naplaćivati kazne za prekršitelje, među ostalim blokiranjem pokretne i nepokretne imovine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene