Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arbitraža je jedini način za rješenje graničnog spora s Hrvatskom jer se to pitanje, unatoč nastojanjima, nije moglo riješiti dogovorom, izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.


Karl Erjavec je kazao da Slovenija i Hrvatska u 18 godina pregovora nisu uspjele riješiti granični prijepor pa zato, po njegovim riječima, arbitraža ostaje jedini adekvatan način za rješenje spora. Dodao je da očekuje kako će taj mehanizam za rješavanje svojih sporova koristiti i druge zemlje u regiji.

Vezani članci Slika nije dostupna Stier: Erjavec neće ništa pozitivno postići maltretiranjem turista Slika nije dostupna 'Arbitražni sud može nastaviti postupak i bez Hrvatske'

Govoreći o Bledskom strateškom forumu, na kojemu je sugovornicima iz inozemstva iznio svoje poglede na zaplet oko arbitraže, Erjavec je naglasio da su se "praktično svi sugovornici" složili da s arbitražom treba nastaviti te da očekuje kako će predsjednik arbitražnog suda uskoro popuniti njegov sastav s dva nova arbitra.

VRATILI SE NA STVARNU POZICIJU Bili su se malo, kako narod kaže, zaigrali

Reagirajući na izjave hrvatskih predstavnika da je arbitražni sporazum bilateralni dogovor Hrvatske i Slovenije koje spor u konačnici moraju same riješiti, Erjavec je rekao da to nije bilateralni nego međunarodni ugovor koji je donesen pod pokroviteljstvom Europske unije.

Europska komisija smatra potrebnim da Hrvatska i Slovenija pronađu zajedničko rješenje za pitanje granica i potiče dijalog obiju strana o tom pitanju, rečeno je s tim u vezi u utorak u Bruxellesu nakon susreta potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa i i potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je Timmermansa izvijestila o svim hrvatskim odlukama i relevantnim činjenicama vezanim uz prestanak primjene Sporazuma o arbitraži između dviju vlada.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je ministrica Pusić istaknula kako je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je Hrvatska uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ. Unatoč tome, Hrvatska i dalje želi sa slovenskim partnerima tražiti alternativno rješenje za pitanje granica, poručila je ministrica i dodala da činjenica da se ovaj arbitražni postupak ne može nastaviti, ne znači da se ne može i ne želi naći drugo rješenje, navedeno je u priopćenju.

Iako nije u njenoj izravnoj nadležnosti, EK ima sve podatke o arbitražnom postupku sa Slovenijom te je pomogla u trenutku uspostavljanja arbitraže. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju